Svijet
StoryEditor

Koju će sljedeću kriptovalutu Tesla dodati kao način plaćanja?

14. Svibanj 2021.
Elon Musk, Tesla
Piše: Gabrijela Cerovac, Fima

Tesla je obustavila mogućnost kupnje svojih vozila bitcoinom zbog zabrinutosti oko klimatskih promjena, napisao je na Twitteru izvršni direktor tvrtke Elon Musk.

Nakon ove Muskove objave, vrijednost bitcoina pala je za više od 10 posto, s time da je pala i vrijednost dionica Tesle. Podsjetimo, Tesla je u ožujku najavila da će prihvaćati plaćanja kriptovalutama, nakon čega je naišla na kritike mnogih ekologa, ali i investitora.

- Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva za transakcije i rudarenje bitcoina. Posebno nas brine ugljen, s najgorim emisijama od svih goriva. Kriptovaluta je dobra ideja, no ona ne smije uzrokovati ogromne probleme za okoliš - napisao je Elon Musk i dodao da kompanija neće prodati niti jedan svoj bitcoin te da će ga opet koristiti za transakcije čim rudarenje te kriptovalute prijeđe na održiviji izvor energije.    

Elon Musk razmišlja i o drugim kriptovalutama

Postavlja se pitanje koju će sljedeću kriptovalutu Tesla dodati kao način plaćanja. Naime, to je pitanje koje se otvara nakon što je Elon Musk svoje pratitelje na Twitteru pitao treba li Tesla prihvatiti dogecoin kao način plaćanja. Riječ je o četvrtoj najvrjednijoj svjetskoj kriptovaluti po tržišnoj kapitalizaciji koja je krenula kao šala.

Iz toga se može naslutiti da je Elon Musk sasvim jasno sugerirao da bi dogecoin mogao postati realan način kupnje njihovih proizvoda. Međutim, dogecoinu još uvijek nedostaje prihvaćenost kakvu bitcoin ima na raznim trgovinama kao način plaćanja.

Ni tu nije kraj priče o dogecoinu

Prije tri dana Elon Musk se oglasio na istoj društvenoj mreži i objavio status da će američka tvrtka SpaceX 2022. godine lansirati satelit Doge-1 u Mjesečevu orbitu, a misija će u potpunosti biti plaćena kriptovalutom dogecoin.

- Ova će misija pokazati primjenu kriptovaluta izvan Zemljine orbite i postaviti temelje za međuplanetarnu trgovinu - rekao je potpredsjednik SpaceX-a za komercijalne operacije Tom Ochinero.

Naime, Elon Musk je još početkom travnja tvitao da će SpaceX 'poslati Dogecoin na Mjesec', no nije objasnio na što je točno mislio. Nakon njegove najave, vrijednost kriptovalute porasla je za 30 posto. Postoje razna predviđanja o tome koju bi kriptovalutu Elon Musk mogao odabrati, no jedino što nam preostaje jest budno pratiti i čitati njegove tvitove. Sigurni smo da ćemo uskoro i o tome biti obaviješteni. 

08. prosinac 2022 02:53