Svijet
StoryEditor

Kripto platforma za kreditiranje BlockFi nagodila se sa SEC-om za 100 milijuna dolara

14. Veljača 2022.

Kripto platforma za kreditiranje BlockFi pristala je platiti 100 milijuna dolara kako bi razriješila tekuće istrage od strane američke Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) i više državnih regulatora za vrijednosne papire.

Prema Bloombergovom izvješću temeljenom na anonimnim izvorima, BlockFi će također ukinuti nove račune s visokim prinosom za većinu američkih stanovnika.

Glasnogovornica BlockFi-a Madelyn McHugh izjavila je za medije da neće komentirati tržišne glasine.

- Možemo potvrditi da je imovina klijenata zaštićena na BlockFi platformi, a klijenti BlockFi kamatnih računa nastavit će zarađivati kripto kamate kao i uvijek - nadodala je međutim McHugh.

BlockFi-ev poslovni model nudi korisnicima visoke kamatne stope za zaključavanje kriptovaluta kao što su bitcoin, ethereum i tether na štedne račune. Tvrtka zatim posuđuje ta sredstva po još višim stopama. Međutim, SEC je u studenom naveo da su ti BlockFi kamatni računi, koji mogu donijeti prinose u rasponu od 5 do 10 posto, neregistrirani vrijednosni papiri.

Pozornost SEC-a uslijedila je nakon što je kvintet državnih regulatora za vrijednosne papire iz Alabame, Kentuckyja, New Jerseyja, Teksasa i Vermonta izdao naredbe o prekidu, zahtijevajući da BlockFi prestane nuditi proizvod stanovnicima u navedenim državama.

Ostali kripto zajmodavci također se suočavaju s nadzorom državnih i saveznih regulatora, među kojima je i BlockFi-ev konkurent Celsius. Coinbase je u rujnu odustao od planiranog proizvoda Lend s visokim prinosom nakon što je SEC zaprijetio tužbom.

Nagodba od 100 milijuna dolara, ako su tvrdnje i izvori točni, bila bi jedna od najvećih zabilježenih u kripto industriji.

U 2019. godini, SEC je kaznio Block.one s 24 milijuna dolara zbog njegove uloge u organiziranju ICO-a za kriptovalutu EOS, što je relativna sitnica u usporedbi s prikupljenih 4,2 milijarde dolara. U 2020. godini aplikacija za razmjenu poruka Telegram platila je kaznu od 18,5 milijuna dolara i vratila investitorima 1,2 milijarde dolara zbog prekinutog lansiranja TON tokena.

25. travanj 2024 17:03