Svijet
StoryEditor

Kripto predviđanja za 2022. godinu

05. Siječanj 2022.

2021. bila je prekretnica u razvoju kriptovaluta i godina kada su postavljeni novi rekordi u broju korisnika, transakcija, volumenu trgovanja i brojnim drugim pokazateljima. Mnogi od 2022. očekuju da premaši prethodnu godinu i dosegne nove razine opće prihvaćenosti i popularnosti.

Kripto investitori doživjeli su jednu ispunjenu i burnu vožnju u 2021. godini. Gotovo svaka kriptovaluta od bitcoina do dogecoina dosegla je rekordne razine i ostvarila dobitke. Ali u svibnju gotovo 50 posto vrijednosti cijelog tržišta izbrisano je u samo sedam dana. Zatim u rujnu kineska represija rudarenja eskalirala je do zabrane trgovanja i svih ostalih kripto aktivnosti.

Također jedan od značajnijih događaja dogodio se u 2021. godini kada je Salvador postao prva zemlja koja je bitcoin proglasila zakonskim sredstvom plaćanja. Ne smijemo zaboraviti eksploziju popularnosti meme tokena, te također NFT boom koji je zahvatio čitav svijet.

Što nas čeka u 2022. godini? Arcane Research i The Block, blockchain istraživačke tvrtke, napravile su desetke predviđanja za 2022. godinu. Donosimo 7 najvećih:

Bitcoin će nadmašiti ili podbaciti S&P 500

Unatoč prijetnji globalnom gospodarskom oporavku od rasta slučajeva koronavirusa, bitcoin i referentni indeks ostvarili su impresivne dobitke u 2021. Bitcoin je skočio 66 posto, a S&P 500 je porastao oko 27 posto.

No, s obzirom na to da se bitcoin sve više ponašao kao korelirana rizična imovina, iz Arcane Researcha su rekli da će dodatno korelirati sa značajnim kretanjima na burzi. 

- Ako burza dionica nastavi rasti u 2022. godini, bitcoin će vjerojatno nadmašiti, ali ako vidimo crvenu godinu za burzu, bitcoin će vjerojatno podbaciti - napisali su analitičari Arcane Researcha.

Etherum će ponovno nadmašiti bitcoin

Ether je daleko nadmašio bitcoin u 2021. godini, porastavši 418 posto u usporedbi sa bitcoinovih 66 posto.

- Ovaj jaz u performansu najveći je od 2015. kada je ethereum pokrenut. - napisali su iz Arcane Researcha.

Među razlozima zbog kojih će ether nastaviti nadmašivati bitcoin u 2022. godini je porast volumena prodaje NFT-ova. Većina ih je još uvijek smještena na ethereum blockchainu. Velike nadogradnje prošle godine poput EIP-1559 i nadolazeći prelazak na proof-of-stake sustav (Eth 2.0) pomoći će etheru da još jednu godinu nadmaši performans bitcoina.

Većina meme tokena će izgubiti popularnost

Investitori su svjedočili pokretanju i ekstremnom rastu mnogih bizarnih meme tokena u 2021. Na primjer, shiba inu porastao je 44.540.000 posto prošle godine. A squid, token nazvan po popularnoj Netflixovoj seriji 'Squid Game', skočio je više od 75.000 posto u manje od tjedan dana samo da bi ubrzo nestao u zaborav, baš kao i token nazvan po omikron soju koronavirusa.

- Ne možemo sažeti tržište 2021. bez spominjanja apsurdnog skupa meme tokena 2021. godine – napisali su iz Arcane Researcha, dodajući da će fenomen biti 'povijesni relikt apsurda vremena 2021.'.

USD Coin će prestići Tether kao najveći stablecoin

Tether već duže vrijeme dominira kao najveći stablecoin po tržišnoj kapitalizaciji. Ali ove godine, valja pripaziti s obzirom na odlučnost USD Coina da se pridruži velikom valu kreditiranja koji je sve popularniji u kripto prostoru.

- Inovativni proizvodi za kreditiranje koji isplaćuju visoke prinose za stablecoin depozite prvenstveno su pokretači rasta stablecoina - rekli su iz Arcane Researcha.

Proboj ethereum layer 2 blockchaina

S obzirom na visoke transakcijske naknada na ethereumu, konkurenti poput solane, avalanchea, polkadota i terre imali su vrlo profitabilnu godinu. Potražnja za blockspaceom eksponencijalno je porasla u 2021. godini unatoč velikom priljevu novih korisnika. Ethereum kao blockchain u budućnosti se oslanja na tzv. layer 2 rješenja, koja koriste obećavajuću rollup tehnologiju s kojom je moguće skalirati mrežu bez ugrožavanja decentralizacije.

Arbitrum, optimism, starknet i zksync pokrenut će svoje vlastite tokene, privući pozornost i ostvariti performans poput etheremovih konkurenata u prethodnoj godini, jedno je od predviđanja Larrya Cermaka, voditelja istraživanja u The Blocku.

SEC će odobriti ethereum futures ETF, ali ne i spot bitcoin ETF

SEC je u prethodnoj godini razočarao kripto investitore, svojim postupcima i ignoriranjem veličine brzorastuće kripto industrije. Iako su odobrili bitcoin futures ETF, na očekivanja mnogih, spot inačica ETF-a još je na čekanju.

- SEC će odobriti ethereum futures ETF, ali ne i spot bitcoin ETF - predviđanje je The Blocka.

Nastavak razvoja NFT tržišta

Adidas, Nike, Pepsi i Visa samo su neke od korporacija koje su se uključile u NFT trend koji i dalje hara kripto svijetom. Kolekcije poput Bored Ape Yacht Cluba i Cryptopunksa dosegnule su astronomske razine za neobične „avatar sličice“. OpenSea je od 10 milijuna dolara povećao volumen trgovanja na 3,4 milijarde dolara u samo 7 mjeseci.

Larry Cermak iz The Blocka predviđa da će NFT-ovi imati još jednu snažnu godinu, no ne toliko baziranu na JPEG projektima, te da će OpenSea izgubiti velik dio tržišnog udjela, s obzirom na alternativna tržišta koja su više fokusirana na korisnike.

19. travanj 2024 09:26