Svijet
StoryEditor

MMF smatra da Kina može spriječiti sistemsku krizu zbog Evergrandea

22. Rujan 2021.

Kineska vlada ima alate kojima može spriječiti da problemi prezadužene tvrtke za razvoj nekretnina Evergrande izazovu sistemsku krizu, poručio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Sektor nekretnina veliki je dio kineskog gospodarstva i potencijalna propast Evergrandea mogla bi imati posljedice po gospodarsku aktivnost i financijsku stabilnost, rekla je glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath.

- Vrlo pomno pratimo događaje u Kini - izjavila je Gopinath, naglasivši da rješenje problema prezaduženog sektora nekretnina zahtijeva izmjenu regulative.

- I dalje smatramo da Kina ima alate i prostor za mjere koji bi spriječili da ovo preraste su sistemsku krizu - rekla je dužnosnica MMF-a. 

Evergrande je nagomilao 300 milijardi dolara dugova, a u srijedu je priopćio da je postigao dogovor s domaćim kreditorima o odgodi plaćanja 35,9 milijuna dolara kuponske kamate na obveznicu koja dospijeva na naplatu u rujnu 2025. godine.

Dogovor o odgodi uplate postignut je u 'pregovorima izvan tržišta', naveli su u priopćenju.

Pravi test kompaniju čeka u četvrtak kada bi trebala platiti 83,5 milijuna dolara kamata na obveznicu koja dospijeva na naplatu u ožujku 2023. U priopćenju je nisu spominjali.

Idućeg tjedna trebali bi platiti još 47,5 milijuna dolara kamata na obveznicu koja dospijeva na naplatu u ožujku 2024.

Evergrande ima 30 dana vremena da uplati novac, nakon isteka službenog roka.

Mnoge financijske institucije izložene su Evergrandeu preko izravnih kredita i neizravnih udjela, pa su problemi s pribavljanjem novca za plaćanje kamata izazvali nervozu.

Kineska središnja banka pokušala je umiriti ulagače ubrizgavanjem 90 milijardi juana (14 milijardi dolara) u bankovni sustav, signaliziravši da je spremna poduprijeti tržišta uoči očekivanog restrukturiranja Evergrandeovog duga, primjećuje Reuters.

No, kako donosi S&P Global Ratings, a izvještava CNBC, Kina vjerojatno neće izravno spasiti Evergrande ako ne postoje, kako kažu, 'dalekosežne posljedice'.

- Ne očekujemo da će Vlada pružiti izravnu potporu Evergrandeu - rekli su kreditni analitičari S&P-ja u ponedjeljak u izvješću.

- Vjerujemo da bi Peking bio prisiljen umiješati se samo ako postoje dalekosežne posljedice koje bi uzrokovale neuspjeh više velikih developera i predstavlja sistemski rizik za gospodarstvo - rekli su iz S&P-ja, dodajući da neuspjeh Evergrandea vjerojatno ne bi rezultirao takvim scenarijem.

23. travanj 2024 22:24