Svijet
StoryEditor

Na Wall Streetu S&P 500 porastao nakon pet dana pada

12. Siječanj 2022.
Wall streetfoto Shutterstock

Nakon pet dana pada, na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao jer su komentari predsjednika Feda Jeromea Powella umirili ulagače koji se plaše da bi previše agresivno povećanja kamatnih stopa moglo narušiti oporavak gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 183 boda ili 0,51 posto, na 36.252 boda, dok je S&P 500 porastao 0,92 posto, na 4.713 bodova, a Nasdaq indeks 1,41 posto, na 15.153 boda.

U fokusu ulagača bilo je saslušanje u Kongresu predsjednika Feda Powella, koji će najvjerojatnije dobiti drugi mandat za vođenje središnje banke.

Powell je kazao da je središnja banka odlučna osigurati da se inflacija ne ukorijeni. Stoga će zaoštriti monetarnu politiku, uključujući povećanje kamata i smanjenje kupnje imovine, ali to ne bi trebalo zaustaviti pozitivne trendove na tržištu rada i rast gospodarstva.

Nakon što je ranije pao oko 1 posto, tehnološki sektor, koji je osjetljiv na kretanje kamata, kasnije je snažno porastao i povukao za sobom i ostale sektore.

Analitičari kažu da su Powellovi komentari vjerojatno uvjerili ulagače da Fed neće favorizirati suzbijanje inflacije na štetu svega ostaloga, uključujući zapošljavanje.

- Ulagači su se plašili da bi Fed mogao naštetiti tempu oporavka. No, nakon Powellovih komentara vjeruju da Fed neće suzbijati inflaciju a da ne vodi brigu o utjecaju toga na gospodarstvo - kaže Shawn Cruz, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Tržište je bilo pod pritiskom od 5. siječnja, kada je zapisnik s prosinačke sjednice Feda pokazao da čelnici središnje banke smatraju da visoka inflacija zahtijeva agresivnije zaoštravanje monetarne politike nego što se na tržištu smatralo.

Stoga se sada očekuje da bi Fed već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva navrata do kraja godine.

Još donedavno analitičari su procjenjivali da bi američka središnja banka mogla početi povećavati cijenu novca tek u drugom polugodištu.

No, inflacija je u SAD-u dosegnula razine kakve nisu viđene desetljećima i predstavlja sve veći rizik.

Stoga se s nestrpljenjem očekuje izvješće o potrošačkim cijenama, koje će biti objavljeno u srijedu.

Analitičari procjenjuju da su potrošačke cijene na godišnjoj razini u prosincu porasle više od 7 posto, a da je temeljna stopa inflacije, koja ne uključuje cijene hrane i energije, dosegnula 5,4 posto, najvišu razinu posljednjih desetljeća.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 posto, na 7.491 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,10 posto, na 15.941 bod, a pariški CAC 0,95 posto, na 7.183 boda.

27. rujan 2022 07:41