Svijet
StoryEditor

Nakon rekordnog vikenda bitcoin se opet naglo stropoštao

15. Ožujak 2021.

Iako je tijekom vikenda dosegao rekordnih 61.781,83 dolara nakon što je predsjednik Joe Biden potpisao svoj fiskalni poticaj od 1,9 bilijuna dolara i naredio ubrzanje cijepljenja, bitcoin se u ponedjeljak opet naglo stropoštao.

Ovaj vikend-rekord bitcoina rezultat je, između ostalog, i toga što su desetogodišnji prinosi američke riznice u petak dosegli najviši nivo od 1,64 posto u 13 mjeseci.

- Od početka 2020. godine povećale su se korelacije između bitcoina i bakra, dionica i negativne inflacije – rekao je glavni ekonomist BNP Paribasa William De Vijlder, a prenosi Reuters.

Nakon što se bitcoin lani učetverostručio, u 2021. godini se, iako je još praktički na početku, više nego udvostručio. U ponedjeljak rano u jutro ova najpopularnija svjetska kripotovaluta nakratko je pala ispod 55.000 dolara, ali se već za par sati podigla na 55.973,30 američkih dolara. Ovaj nagli pad bitcoina može se povezati s naglim padom desetogodišnjih prinosa u SAD-u koji su se u ponedjeljak u jutro povukli natrag na 1,61 posto.

- Kripto tržište je teško izvedeno. Mali pomak prema gore pokrenuo je brojne likvidacije u subotu i nedjelju, čime je postao i ne tako mali pomak – smatra Justin d’Anethan, voditelj prodaje tvrtke za digitalnu imovinu Diginex.

25. travanj 2024 07:18