Svijet
StoryEditor

Njemačko gospodarstvo potonulo u prvom tromjesečju 2021. godine

22. Ožujak 2021.

Njemačko gospodarstvo vjerojatno je oštro palo u prvom tromjesečju zbog mjera zauzdavanja pandemije koje su oštro pritisnule sektor usluga i usporile snažnu aktivnost u graditeljstvu, objavila je u ponedjeljak središnja banka.

"Mjere suzbijanja pandemije u prosjeku su strože u ovome tromjesečju nego što su bile u prethodna tri mjeseca", istaknuo je Bundesbank u mjesečnom izvješću.

"Gospodarska aktivnost vjerojatno će stoga oštro pasti u prvom kvartalu 2021. godine... posebno u sektoru usluga čija se djelatnost oslanja na izravni kontakt s klijentima”, ocijenila je središnja banka.

U takvim je uvjetima promet u maloprodaji snažno pao, a dodatna kočnica bile su mu i više stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), koje su vjerojatno pridonijele i značajnom padu graditeljskih aktivnosti u siječnju, dodaju. Vlada je prošle godine nakratko snizila stope PDV-a.

Posustala je i industrijska proizvodnja, ističu, a među pozitivnim vijestima izdvajaju snažan priljev narudžbi i rast robnog izvoza. Iznimka je, međutim, bio njemački izvoz roba u Britaniju, koji je potonuo za čak 25 posto u siječnju, prvom mjesecu nakon njezina izlaska iz Europske unije. 

U prošlomjesečnom izvješću središnja banka prognozirala je oporavak gospodarstva ovoga proljeća zahvaljujući padu broja novozaraženih i cijepljenju građana.

U najnovijem mjesečnom izvješću procjepljivanje se ne spominje, primjećuje Reuters, podsjećajući da isporuke cjepiva kasne a mediji često izvješćuju o mogućim nuspojavama.

23. lipanj 2024 19:56