Svijet
StoryEditor

Oprezno trgovanje na europskim burzama nakon snažnog uzleta

08. Prosinac 2021.
Svjetska tržišta kapitala

Na europskim burzama u srijedu prijepodne najvažniji indeksi osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, nakon dva dana snažnog oporavka, dok investitori prate razvoj situacije s omikron varijantom koronavirusa.

Nakon dva dana snažnog rasta, tijekom kojih je ojačao 3,8 posto, paneuropski Stoxx 600 indeks nastavio je USPON. oko 10 sati bio je u plusu 0,37 posto, na 481,96 bodova. Pritom je najviše porastao sektorski indeks zdravstvene skrbi, za 1,1 posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,45 posto, na 7.372 boda, a pariški CAC 0,33 posto, na 7.089 bodova, dok je frankfurtski DX bio u minusu 0,08 posto, na 15.801 bodova.

Američki Centar za kontrolu zaraznih bolesti izvijestio je da je omikron utvrđen dosad u 50 država u svijetu i u 19 američkih saveznih država.

Mnogo je različitih informacija o omikronu, no zasad se svi slažu da uzrokuje blaži oblik covida-19. Tako je Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće za zdravstvenu krizu, kazao je da preliminarni podaci pokazuju da je omikron vjerojatno zarazniji od prethodnih varijanti virusa, ali da bi mogao biti manje opasan. 

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, pak, izjavio je jučer kako se čini da omikron uzrokuje puno blaži oblik covida od prijašnjih varijanti, no također i da se brže širi, što bi moglo voditi do novih mutacija tog virusa u budućnosti.

Britanski proizvođač lijekova Glaxo Smith Kline, pak, objavio je jučer da je njegova terapija protiv covida-19, temeljena na antitijelima, na kojoj rade zajedno s američkom kompanijom Vir Biotechnology, učinkovita protiv svih mutacija omikrona.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica njemačkog BioNTecha, koji proizvodi cjepivo protiv covida u suradnji s Pfizerom. Cijena joj je pala za 6,3 posto, nakon što je istraživanje pokazalo da omikron može zaobići zaštitu od dvije doze cjepiva.

Investitori su se tako danas okrenuli defanzivnim sektorima, a to su zdravstvo i prehrana. S druge strane, znatnije je pala cijena dionice turističke kompanije TUI, za 5,4 posto, po objavi da je zabilježila gubitak ove godine iznad 2 milijarde eura.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u srijedu je porastao za 1,42 posto, na 28.860 bodova.

21. svibanj 2022 15:16