Svijet
StoryEditor

Pad cijena nafte zbog širenja delta soja virusa

04. Kolovoz 2021.

Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod utjecajem zabrinutosti zbog širenja delta soja virusa u zemljama najvećim potrošačima energenata, jer bi to moglo smanjiti njihovu potražnju. Na londonskom tržištu cijena barela u odnosu na prethodno zatvaranje pala je 67 centi, na 71,74 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 86 centi i njime se trgovalo po 68,70 dolara.

Zbog širenja delta soja koronavirusa u Kini povećava se zabrinutost, koja snažno pritišće cijene nafte - objavili su analitičari banke ING.

SAD i Kina, najveći svjetski naftni potrošači, nastoje suzbiti brzo širenje zaraze delta sojem, a analitičari se pribojavaju da bi eventualna nova ograničenja kretanja ili aktivnosti mogla smanjiti potražnju za gorivima u vrijeme kada ona tradicionalno raste u obje zemlje. U Kini je širenje tog soja s obale na gradove u unutrašnjosti potaknulo vlasti da uvedu stroge mjere kako bi epidemiju stavile pod kontrolu.

Očekivani pad američkih zaliha ipak je donekle ograničio pad cijena nafte. Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za 879 tisuća barela u tjednu koji je završio s 30. srpnjem. Zalihe benzina smanjene su za 5,8 milijuna barela, a zalihe derivata za 717 tisuća barela, neslužbeni su podaci. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni kasnije u srijedu. OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u utorak iznosila 72,71 dolar, što znači da je 1,18 dolara niža u odnosu na prethodni radni dan.

25. travanj 2024 15:24