Svijet
StoryEditor

Pokrenuto 11 partnerstava za istraživanje i inovacije

20. Lipanj 2021.
Partnerstva smjeraju pomoći u postizanju Unijinih digitalnih ambicija za sljedeće desetljeće pa će od 2021. do 2027. biti osigurano više od osam milijardi eura, a ukupno su odobrene oko 22 milijarde eura, uključujući sredstva privatnih partnera i država članica

Europski pohod prema tituli prvoga klimatski neutralnoga gospodarstva nastavlja se pokretanjem 11 novih partnerstava za jačanje ulaganja u istraživanje i inovacije te rješavanje glavnih pitanja vezanih uz klimu i održivost. Partnerstva smjeraju pomoći u postizanju Unijinih digitalnih ambicija za sljedeće desetljeće pa će iz 'Obzora Europa', novog programa Europske unije za istraživanja i inovacije, od 2021. do 2027. biti osigurano više od osam milijardi eura, a ukupno su odobrene oko 22 milijarde eura, uključujući sredstva privatnih partnera i država članica, objašnjavaju u Komisiji.

Što je obuhvaćeno

Prvih 11 partnerstava obuhvaća sljedeće: partnerstvo za europski oblak za otvorenu znanost; partnerstvo za umjetnu inteligenciju, podatke i robotiku; partnerstvo za fotoniku (tehnologije koje se temelje na svjetlosti); partnerstvo za čisti čelik – proizvodnju čelika s niskim emisijama ugljika; partnerstvo 'Proizvedeno u Europi', partnerstvo 'Processes4Planet', partnerstvo za održiv izgrađeni okoliš s čovjekom u središtu pozornosti ('Built4People'), partnerstvo za prelazak na cestovni promet bez emisija ('2Zero'), partnerstvo za povezanu, kooperativnu i automatiziranu mobilnost, partnerstvo za baterije (za konkurentan europski vrijednosni lanac industrijskih baterija) te partnerstvo za vodni promet s nultom stopom emisija.

Zahvaljujući tom novcu partnerstva će omogućiti pronalaženje inovativnih rješenja velikih razmjera, primjerice za rješavanje problema emisija iz energetski intenzivnih industrija i sektora koje je teško dekarbonizirati, kao što su pomorski promet i proizvodnja čelika. Posvetit će se i razvijanju i uvođenju visokokvalitetnih baterija, održivih goriva, alata umjetne inteligencije, podatkovnih tehnologija, robotike itd.

Korist za Europljane

Suradnja, ujedinjenje resursa i ulaganja velikih razmjera postići će dugoročne pozitivne učinke, potaknuti europsku konkurentnost i tehnološku suverenost te poticati otvaranje radnih mjesta i rast.

– Svrha je tih partnerstava udruživanje istraživačkih i inovacijskih resursa da bi rezultati istraživanja unaprijedili život građana. U sklopu programa 'Obzor Europa' radimo na prevladavanju klimatske krize, pružanju održivih rješenja za glavna pitanja u području okoliša i ubrzavanju održivog oporavka. Od toga će svi Europljani imati koristi – izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel​.

Korisne stranice

O partnerstvima: https://bit.ly/2S0n4Uu

Pitanja i odgovori: https://bit.ly/3xifOC8

Informativni članak: https://bit.ly/3iEfXvP

17. travanj 2024 15:43