Svijet
StoryEditor

Poslovne prilike u Indiji: Karnataka - Središte znanja, istraživanja i inovacija u Aziji

10. Veljača 2022.
Na području savezne države Karnatake djeluje čak 44 posto indijskih centara za istraživanje i razvoj, zbog čega se smatra globalnim liderom u tehnološkim inovacijama. Dom je mnogim tvrtkama koje su pioniri istraživanja u IT području, pa ondje svoje centre imaju i Google, Intel, GE, Samsung…

Bez obzira na to je li riječ o ulaganjima ili izvozu, savezna država Karnataka ​lider je u indijskom tehnološkom sektoru. Također se velik broj poslovnih prilika ondje nudi investitorima u automobilskoj, elektrotehničkoj, prehrambenoj, tekstilnoj industriji te u segmentu industrije teških strojeva. Karnataka je dobro povezana sa svim glavnim tržištima, uključujući dvije međunarodne zračne luke, 14 nacionalnih koridora autocesta i 115 državnih autocesta te željezničku mrežu dugu 3250 km. Ta savezna država ima obalu dugu čak 300 km koja uključuje deset manjih luka i jednu veću u gradu Mangaluru. Kroz državu prolaze gospodarski koridor Bengaluru – Mumbai i industrijski koridor Chennai –​ Bengaluru.

Vrlo uspješni izvoznici

O lakoći poslovanja u Karnataki govori i podatak da je ta savezna država tijekom financijske godine 2021. – 2022. imala 48 posto udjela u ukupnim izravnim inozemnim ulaganjima u Indiji. U nacionalnom izvozu zauzima četvrto mjesto s oko 15 milijardi dolara 2019. – 2020., što je 5,2 posto ukupnoga indijskog izvoza. Karnataka je prva u svijetu koja je postavila solarni park snage od 2000 MW u gradu Pavagadi, najveći u zemlji, od kojih je 1400 MW operativno. Ukupna je instalirana snaga u državi 28.800 MW.

Više od 67 posto stanovništva Karnatake ​radno je​ sposobno u dobi od 15 do 59 godina. Kao osma najnaseljenija država u Indiji, dom je za oko pet posto ukupnog stanovništva zemlje.

Kultura istraživanja i razvoja

Budući da na svom području ima 44 posto indijskih centara za istraživanje i razvoj, Karnataka je sada globalni lider u tehnološkim inovacijama. Namjenski objekti za različite klastere osiguravaju postojano istraživačko okružje. Karnataka je dom mnogim tvrtkama koje su pioniri istraživanja u tehnološkom segmentu, uključujući:

– Googleov prvi inženjerski centar izvan SAD-a, s naglaskom na umjetnu inteligenciju i strojno učenje

–​ Intelov najveći dizajnerski centar izvan SAD-a, s naglaskom na 5G tehnologiju

–​ najveći centar za razvoj i istraživanje General Electrica izvan SAD-a, usredotočen na obrnute inovacije i internet stvari

– najveći Samsungov centar za istraživanje i razvoj izvan Južne Koreje, s naglaskom na Samsung Gears i virtualne asistente s umjetnom inteligencijom.

Osim toga, država također utire put za nekoliko organizacija za istraživanje industrije zrakoplovstva i radi na uspostavljanju istraživačkog centra za električna vozila.

Vodeći startup-centar

Bengaluru je zadržao titulu indijskog startup-centra, što potvrđuje podatak o čak 14 tvrtki koje su priznate na dodjeli nagrada National Startup Awards 2021. godine. Ukupno je odabrano 46 startupova iz cijele zemlje, a 14 tvrtki iz Karnatake dobilo je 30 posto svih nagrada dodijeljenih prošle godine. Fokusirane su na poljoprivredu, stočarstvo, obrazovanje i razvoj vještina, poduzetničke sustave, financijsku tehnologiju, zdravlje i industriju wellnessa, transport te putovanja. Od 2173 prijava podnesenih iz cijele zemlje za ovu godinu 549 bilo je iz Karnatake.

Ključni sektori

• U prosincu 2020. vlada savezne države Karnatake odobrila je ulaganja od 3,2 milijarde američkih dolara u tri različita prijedloga koji uključuju proizvodnju električnih vozila (EV) i litij-ionskih baterija s potencijalom za otvaranje gotovo 5000 novih radnih mjesta.

• Karnataka se pojavila kao središte informacijske tehnologije (IT) u Indiji. Izvoz elektronike i računalnog softvera iz države dosegnuo je 2020. više od 80 milijardi američkih dolara godišnje. Izvoz elektronike i računalnog softvera imao je 85 posto udjela u ukupnom izvozu iz Karnatake.

• Više od 60 posto biotehnoloških tvrtki u Indiji ima bazu u Bengaluruu, a savezna država donosi 50 posto ukupnih prihoda u indijskom sektoru biotehnologije.

• Državni odjel za informacijske tehnologije, elektronike i komunikacije uspostavio je novu politiku IoT-a unutar države radi postizanja znatnog tržišnog udjela na indijskom tržištu IoT-a do 2020.

• Karnataka je prva država koja je pokrenula strategiju razvoja zrakoplovne inustrije u Indiji. Karnataka Aerospace Policy ima potencijal ulaganja od 12,5 milijardi dolara u taj sektor od 2013. do 2023. i planira razvoj klastera za zrakoplovstvo u različitim regijama države. Vlada Karnatake odobrila je ulaganje od 70 milijuna dolara tvrtki Goodrich Aerospace Service Pvt za osnivanje podružnice u Bengaluruu.

19. travanj 2024 03:44