Svijet
StoryEditor

Potražnja za poluvodičima uvelike nadmašuje mogućnosti proizvodnje

10. Studeni 2021.
poluvodiči čipovi autoindustrija

 Šok u opskrbi poluvodičima koji je izazvala pandemija covida 19 prevladan je ali potražnja i dalje uvelike nadmašuje mogućnosti proizvodnje, upozorio je u srijedu čelnik njemačke tehnološke grupe Bosch.

- Iskrsnuli su jednokratni problemi s kojima smo se uhvatili u koštac. Sada se suočavamo sa strukturnim deficitom, potražnja uvelike nadmašuje mogućnosti proizvodnje -  rekao je Volkmar Denner na konferenciji automobilske industrije u organizaciji automobilskog časopisa Automobilwoche.

Bosch je ključni dobavljač autoindustrije i u idućoj godini planira uložiti više od 400 milijuna eura u proizvodnju mikročipova u matičnoj Njemačkoj i u Maleziji, a najveći dio iznosa rezervirao je za ubrzano proširenje tvornice 300-milimetarskih čipova u Dresdenu.

Denner priznaje da se i oni u proizvodnji nekih čipova i senzora oslanjaju na podizvođače, pa nisu zaštićeni od poremećaja u lancima opskrbe.

- Možemo smanjiti pritisak u nabavnim lancima kada su u pitanju proizvodi koje sami proizvodimo, ali Boschov senzor ima puno dijelova koje kupujemo od drugih -  objasnio je.

Snažna potražnja za čipovima očitovala se u rezultatima kompanija koje ih proizvode i njemački je Infineon danas izvijestio da mu je dobit u fiskalnoj godini koja je završila u rujnu rujnu utrostručena, na 1,17 milijardi eura.

Prihod mu je uvećan za 29 posto, na 11,1 milijardu eura.  

U novoj fiskalnoj godini trebao bi porasti na oko 12,7 milijardi eura, procjenjuju u Infineonu.

- S obzirom na kontinuirano veliku potražnju za poluvodičima koji su nužni da bi svijet bio energetski učinkovit i međusobno povezan očekujemo da će 2022. fiskalna godina jako dobra -  izjavio je izvršni direktor Reinhard Ploss.

04. prosinac 2022 02:39