Svijet
StoryEditor

Predviđanja za početak 2022.: Bitcoin je porastao 7 do 36 posto u prvom tjednu siječnja svake godine od 2018.

01. Siječanj 2022.
foto Shutterstock

Neki analitičari kripto tržišta ističu potencijal zelenog prvog tjedna na kripto tržištima u siječnju kao dio onoga što ekonomist i trgovac Alex Krüger naziva "učinkom prvog tjedna u godini".

Krüger je u tweetu istaknuo da je u posljednje četiri godine zaredom bitcoin uživao pozitivne prinose u prvom tjednu siječnja u rasponu od 7 do 36 posto između 2018. i 2021.

U 2021. godini bitcoin je porastao s 28.653 na 41.441 dolara u prvom tjednu siječnja.

Krügerovi optimistični izgledi za početak siječnja dolaze iz njegova očekivanja snažnih priljeva sredstava, što je, čini se, u skladu s mišljenjem osnivača Real Visiona Raoula Pala. Pal je u nedavnom intervjuu u ponedjeljak rekao kako vjeruje da je rasprodaja bitcoina završena i da će siječanj imati snažan početak jer se institucionalni kapital ponovno ulaže u tržište.

Glavni investicijski direktor ExoAlphe David Lifchitz vjeruje da institucije i dalje prodaju čak i manje od 24 sata preostala u 2021. Moguće je da bi oporavak prvog tjedna u siječnju mogao biti u korelaciji s fenomenom.

Izvršni direktor fintecha i tvrtke za upravljanje bogatstvom DeVere Groupe Nigel Green smatra da se prosinac oblikovao kao najgori mjesečni rezultat bitcoina od svibnja 2021. godine zbog onoga što on opisuje da „panični prodavači praktički poklanjaju svoje kriptovalute bogatim kupcima".

Međutim, dugoročno je bullish po pitanju najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji. Green smatra da bitcoin može zaštititi investitore od globalne inflacije i da su bezgranične, globalne, decentralizirane valute budućnost.

Međutim, nisu svi bikovi na kripto u 2022. godini.

Carol Alexander, profesorica financija na Sveučilištu Sussex, rekla je za CNBC da bi bitcoin mogao doći do 10.000 dolara u 2022. Ona je skeptična i smatra da bitcoin nema temeljnu vrijednost i da je već dosegao svoj vrhunac u ovom ciklusu. Povijesno je dokazano kako su akademici davali najlošija predviđanja što se tiče cijena kriptovaluta.

Informiraniji stav dolazi od Todda Lowensteina, glavnog vlasničkog stratega Union Banke. Njegovo je stajalište da se "goldilocks uvjeti", kao što su paketi financijskih poticaja za covid i niske kamatne stope koje su koristile visokim cijenama imovine, približavaju kraju, što će imati značajan negativan utjecaj na bitcoin i tradicionalna tržišta u 2022.

25. travanj 2024 00:54