Svijet
StoryEditor

Revolut postao najveća privatna tehnološka grupa u Ujedinjenom Kraljevstvu

16. Srpanj 2021.
Revolut Bank

Revolut je u novoj investicijskoj rundi, u kojoj su između ostalog sudjelovali SoftBankov Vision Fund 2 i Tiger Global Management, privukao dodatnih 800 milijuna dolara čime je došao do tržišne vrijednosti od 33 milijarde dolara i postao najvrjednija britanska privatna tehnološka tvrtka svih vremena.

Nova investicija dovela je vrijednost Revoluta na šesterostruko veću razinu u usporedbi s investicijskom rundom održanom 2020. godine. Revolut je time najvrjedniji startup iz Ujedinjenog Kraljevstva, dok je sljedeći na popisu Checkout.com s 15 milijardi dolara vrijednosti.

- Tvrtka nije niti trebala prikupljati novac, a mogućnosti za prikupljanje su velike kao i interes investitora, pa smo odlučili to iskoristiti - rekao je Mikko Salovaara, glavni financijski direktor Revoluta te dodao da se očekuje da će tvrtka s vremenom izaći na tržište kapitala.

Tvrtka je porekla da su se aktivno prikupljala sredstva još prošlog mjeseca, a dogovor je promjenjen za nekoliko tjedana nakon što se tvrtka obratila potencijalnim investitorima.

- Ulaganje i visoka procjena ilustriraju povjerenje investitora kako bi isporučili proizvode koji podižu razinu očekivanja kupaca u cijeloj industriji financijskih usluga - rekao je Nikolay Storonsky, izvršni direktor Revoluta koji je tu tvrtku osnovao 2015. godine zajedno s glavnim tehnološkim direktorom Vladom Yatsenkom.

Iz Revoluta poručuju da će novac koristiti za povećanje potrošnje na marketing, posebno u SAD-u i Indiji. Također, novac će koristiti i za razvoj novih proizvoda. Novo područje na koje će se proširiti je osiguranje, a produbit će i funkcionalnosti povezane s investiranjem i trgovanjem dionica. Sasvim je izgledno da će predstaviti i neki oblik kreditiranja, što je bio golemi pokretač rasta za fintech kompanije i neobanke. Neto gubici prošle su se godine povećali sa 107 na 168 milijuna funti, ali počeli su se smanjivati u zadnja dva mjeseca u godini.

Razmjenske naknade i dalje su najveći izvor prihoda Revoluta. Naknade od mjesečnih pretplata koje nude povlastice poput metalnih kartica i povrat novca porasle su za 92 posto u 2020. godini i čine 29 posto prihoda, dok su prihodi od deviznih i trgovinskih aktivnosti porasli 150 posto, s udjelom od 31 posto od ukupnog broja.

- Prikupljanje sredstava Revoluta je izvrsna vijest, želimo vidjeti još više velikih britanskih fintech priča o uspjehu - rekao je Rishi Sunak, britanski kancelar.

19. travanj 2024 08:52