Svijet
StoryEditor

Roberta Metsola želi učinkovitiji Europski parlament, najavljuje zalaganje za prava svih skupina europskog društva

18. Siječanj 2022.
Roberta Metsola

Nova predsjednica Europskog parlamenta, Roberta Metsola, koja pobijedila u prvom krugu s 458 glasova te će do do 2024. biti na čelu Parlamenta, istaknula je da želi 'učinkovitiji Europski parlament' i da će stavovi tog tijela EU-a biti i njezini stavovi. 

- Kao što sam ranije već rekla, želim učinkovitiji EP - rekla je Metsola na konferenciji za medije i dodala da želi i da svi potpredsjednici EP-a i kvestori obiđu sve zemlje Europske unije i približe se građanima Unije.

U obraćanju nakon objave rezultata glasanja malteška pučanka poručila je da će se Europski parlament zalagati za prava svih skupina europskog društva.

- Naša kuća je važna za one primorane bježati zbog prirodnih katastrofa, za obitelji ubijenih u terorističkim napadima, naše oružane snage koje služe u teškim uvjetima, onima koji traže zaštitu, našim poljoprivrednicima, poduzetnicima. Za naše LGBTIQ zajednice, za one koji su još uvijek diskriminirani zbog njihove vjere, boje kože ili rodnog identiteta - istaknula je Metsolau svom govoru.

Inače, Metsola je pobijedila tri protukandidatkinje u prvom krugu s apsolutnom većinom od 458 od ukupno 690 glasova. Glasanje je bilo tajno i na daljinu. Uoči početka, Kosma Zlotowski (EKR, Poljska) povukao je kandidaturu pa su tako u izbornoj utrci ostale tri kandidatkinje. Predsjednica Metsola vodit će Parlament u drugoj polovici mandata, do izbora novog saziva na europskim izborima 2024. godine. Metsola je inače rođena na Malti 1979., a europarlamentarka je od 2013. godine te je najmlađa predsjednica u povijesti Parlamenta. U studenom 2020. godine postala je potpredsjednica, a nakon smrti predsjednika Sassolija 11. siječnja, privremeno je preuzela predsjedanje Parlamentom. Treća je žena na predsjedničkoj dužnosti Europskog parlamenta, nakon Simone Veil  i Nicole Fontaine 

Poznata je po tome što se protivi pobačaju i dolazi iz jedine članice EU-a u kojoj je pobačaj zabranjen - Malte. No, navela je da će njezina dužnost biti zastupanje stavova parlamenta, uključujući pitanja o seksualnim i reproduktivnim slobodama.

- Stavovi ovog parlamenta bit će i moji stavovi. I promovirat ću ih ne samo ovdje, već i u drugim institucijama - rekla je Metsola. 

No, Metsola je ranije najavljivala da će biti osoba koja će 'slušati i miriti razlike' među eurozastupnicima. 

- Moramo osnažiti Europski parlament. Ne smijemo se bojati reformi - poručila je Metsola i dodala da je potreban 'moderniji, učinkovitiji' Europski parlament.

Također, u obrćanju nakon pobjede pozvala je EP da ubrza napore u borbi protiv klimatskih promjena. 

- Klimatske promjene pustoše naš kontinent i naš svijet - i to više nije problem iduće generacije. Ako vjerujete u znanost, a ovaj parlament vjerujem, pitanje više nije ako, već kada - rekla je Metsola koja preuzima vodstvo EP-a u drugoj polovici mandata saziva 2019.-2024. 

- Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina - rekla je treća žena na čelu EP-a, dodavši da je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva. 

Dotaknula se i pitanja sigurnosti koju smtra izazovom Europe.

- Svijet je manje prijateljski nastrojen nego što je bio u vrijeme prošle generacije. Neprihvatljivi napadi na ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet te opasna situacija u Bjelorusiji, najbolji su primjeriNaša kolektivna sigurnost zajednički je izazov. Da bi Europska unija ostala vjerodostojna i ostvarila svoj utjecaj na globalnoj razini, moramo ostati principijeln - poručila je. 

Dodala je da Europa 'ima povijest rata, ali i iscjeljenja.

- Mi to iskustvo možemo iskoristiti da u okviru UN-ovog plana pomognemo napore za okončanje podjele u posljednjoj podijeljenoj zemlji Europe - Cipru. Mi nikada ne možemo biti uistinu cjeloviti dok je Cipar podijeljen. Također, moramo vratiti izgubljeni zamah kada je riječ o našem odnosu sa zapadnim Balkanom - rekla je Metsola.

- Da budem jasna, onima koji nastoje uništiti Europu, znajte da je ova kuća protiv vas - zaključila je svoj govor Maltežanka. 

Poručila je i da Europski parlament nikada neće prihvatiti one koji natsoje 'potkopati demokraciju, vladavinu prava, slobodu govroa i temeljna prava, koji vide žene kao svoje mete, koji niječu prava naših LGBTIQ građana' te da Europu neće oslabiti niti oni koji ju 'pokušavaju ucjenjivati hibridnim napadima'. 

Metsola je u  svom obraćanju podsjetila i da ove godine Europski parlament obilježava sedamdesetu obljetnicu svoje prisutnosti u Strasbourgu i istaknula simboličku važnost tog grada kao mjesta poslijeratne europske pomirbe. Isticanje važnosti Strasbourga može se shvaitit i kao najava da ona kao predsjednica neće otvarati pitanja ukidanja sjedišta parlamenta van Bruxellesa, što je inicijativa koja se oživljava u gotovo svakom sazivu no kojoj se Francuska snažno protivi.

Prethodnik nove predsjednice bio je talijanski socijaldemokrat David Maria Sassoli koji je preminuo prošlog tjedna. 

- Odavat ću počast Davidu tako što ću se uvijek boriti za Europu. Za naše zajedničke vrijednosti demokracije, dostojanstva, pravde, solidarnosti, jednakosti, vladavine prava i temeljnih prava - rekla je Metsola koja danas osim pobjede slavi i 43. rođendan. 

20. travanj 2024 04:59