Svijet
StoryEditor

SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza

22. Listopad 2021.

SAD je sporazumno riješio spor s Austrijom, Francuskom, Italijom, Španjolskom i Velikom Britanijom oko poreza na digitalne usluge koji bi trebao biti zamijenjen novim globalnim porezom. 

Američko ministarstvo financija u četvrtak je objavilo kompromisni dogovor kojim će Francuska, Austrija, Italija, Španjolska i Velika Britanija ukinuti poreze na digitalne usluge čim na snagu stupi globalna porezna reforma koju je ove godine dogovorilo 136 zemalja.

SAD će pak obustaviti postupke koji su smjerali na uvođenje kaznenih carina i neće uvoditi nove carine tijekom tranzicijskog razdoblja, stoji u zajedničkom priopćenju.

Washington je zaprijetio pet zemalja carinama nakon uvođenja digitalnog poreza, ali je odgodio njihovu primjenu za nekoliko mjeseci kako bi se omogućilo međunarodno rješenje.

Prijedlog o globalnom oporezivanju kompanija utanačen je u pregovorima pod okriljem Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), a prihvatilo ga je 136 zemalja uključujući Hrvatsku.

Dogovoreno je uvođenje minimalnog globalnog poreza od 15 posto na dobit multinacionalnih kompanija s globalnim prihodom većim od 20 milijardi eura i maržom operativne dobiti većom od 15 posto.

Zemlje će također podijeliti prava na oporezivanje multinacionalnih tvrtki s razgranatim međunarodnim poslovanjem, a izmjene predviđaju i postupno koordinirano ukidanje digitalnih poreza koje su neke zemlje uvele i zabranu uvođenja novih sličnih nameta.

Reforma bi trebala stupiti na snagu najranije 2023. godine.

Porezi na digitalne usluge prvenstveno utječu na velike američke korporacije poput Googlea i Facebooka, koje su se suočile s kritikama zbog registracije u zemljama s niskim poreznim stopama, unatoč razgranatom međunarodnom poslovanju.

27. svibanj 2022 04:16