Svijet
StoryEditor

SEC odgodio odluke o još dva spot bitcoin ETF-a

21. Prosinac 2021.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) prošlog je tjedna odgodila odluke o dva prijedloga za spot bitcoin ETF, po jedan iz tvrtki za upravljanje imovinom Bitwise i Grayscale. Povjerenici SEC-a sada imaju još 45 dana za pregled prijedloga Bitwise Bitcoin ETP Trusta i Grayscale Bitcoin Trusta za njihovo odobravanje ili odbijanje. Treća opcija je ponovno odgađanje odluke.

ETF-ovi su investicijska sredstva koja trguju poput dionica na tradicionalnim burzama, čineći ih dostupnima svakodnevnim ulagačima. Umjesto pojedinačnih dionica, ETF-ovi prate grupu dionica ili druge imovine.

Iako agencija još nije odobrila bitcoin spot ETF, odbila je zahtjeve VanEcka i WisdomeTreea u posljednjih šest tjedana, no odobrila je nekoliko bitcoin futures ETF-ova ove godine. Ali te dvije stvari nisu iste. Bitcoin spot ETF bio bi izravno povezan s cijenom bitcoina na promptnim/spot mjenjačnicama kao što je Coinbase. Bitcoin futures ETF-ovi vezani su uz tržišta izvedenica, koje investitori koriste za zaštitu od rizika i/ili predviđanje smjera cijene.

Predsjednik SEC-a Gary Gensler telegrafirao je tvrtkama ranije ove godine da će BTC futures ETF-ovi dobiti ozbiljnu pozornost jer se temelje na drugačijem zakonu od spot ETF prijedloga. Zakon o investicijskim društvima iz 1940.

- U kombinaciji s drugim saveznim zakonima o vrijednosnim papirima, Zakon '40 pruža značajnu zaštitu ulagača za uzajamne fondove i ETF-ove - rekao je Gensler.

Ipak, mnogi, uključujući kongresmene Toma Emmera i Darrena Sota, kažu da su bitcoin futuresi, ako ništa drugo, rizičniji za investitore jer dodaju složenost tijekom korištenja istih temeljnih podataka o cijenama.

- Postavljamo pitanje zašto, ako vam je ugodno dopustiti trgovanje ETF-om na temelju ugovora o izvedenicama, nije vam jednako ili ugodnije dopustiti trgovanje ETF-ovima na temelju spot bitcoina. Bitcoin spot ETF-ovi temelje se izravno na imovini, što inherentno pruža veću zaštitu investitora - napisali su kongresmeni u otvorenom pismu Gensleru.

Dok Emmer, Soto i cijela kripto zajednica želi bitcoin ETF prije Nove godine, vjerojatno će morati pričekati. Osim, naravno, ako se ne dogodi božićno čudo. SEC mora odlučiti o prijedlogu tvrtke Kryptoin do 24. prosinca.

22. travanj 2024 03:24