Svijet
StoryEditor

Švicarski grad Lugano legalizirat će bitcoin i tether kao zakonska sredstva plaćanja

06. Ožujak 2022.

Švicarski grad Lugano planira legalizirati zakon po kojem će lokalne tvrtke moći prihvaćati kriptovalute kao 'de facto' zakonsko sredstvo plaćanja u sklopu partnerstva s tetherom. 

Govoreći na gradskom događaju Plan B u četvrtak, glavni tehnički direktor tethera Paolo Ardoino rekao je da je tvrtka osnovala fond od 3 milijuna švicarskih franaka u suradnji s dužnosnicima Lugana  kako bi se potaknulo usvajanje bitcoina, tethera i LVGA tokena za trgovine i tvrtke diljem grada. Ardoino je kazao kako je cilj projekta bio privući talente iz kripto prostora u Lugano i učiniti grad glavnim blockchain središtem u Europi.

- Želimo pokazati da se ti alati, instrumenti i valute koje su stvorene zapravo mogu koristiti u lokalno kontroliranom dinamičnom okruženju poput grada Lugana - rekao je Ardoino.

Osim što će stanovnicima Lugana omogućiti plaćanje poreza putem kriptovaluta, projekt će se proširiti i na plaćanja parkirnih karata, javih usluga i školarina za studente. Očekuje se kako će više od 200 trgovina i tvrtki u tom području također prihvatiti kripto plaćanja za robu i usluge.

Ardoino je naveo rad zastupnika Salvadora na usvajanju kriptovaluta. U rujnu 2021. na snagu je stupio bitcoin zakon zemlje, koji je omogućio svim stanovnicima i posjetiteljima da koriste bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja uz američki dolar. Švicarski franak ostaje zakonsko sredstvo plaćanja u Luganu i diljem Švicarske.

Kao dio partnerstva, iz tethera su izjavili da će stvoriti fond do 100 milijuna švicarskih franaka kako bi pomogli u financiranju startupa temeljenih na blockchainu u regiji i stvaranju kripto jednoroga (projekata koji dosegnu procjenu vrijednosti od milijardu dolara). Polygon će također djelovati kao infrastrukturni partner za stablecoin plaćanja u Luganu.

S oko 63.000 stanovnika, Lugano je 8. po veličini grad u Švicarskoj i bit će domaćin konferencije Svjetskog bitcoin foruma u listopadu.

25. travanj 2024 17:54