Svijet
StoryEditor

Švicarsko gospodarstvo vratit će se do kraja godine na pretpandemijsku razinu

11. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

Švicarsko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti tri posto i vratiti se na razinu prije izbijanja pandemije, objavilo je u četvrtak ministarstvo gospodarstva (SECO). Ministarstvo je time potvrdilo procjenu iz prosinca. Blago su pak podigli procjenu za 2022. godinu, očekujući sada rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), usklađenog za sportska događanja, od 3,3 posto. Procjena iz prosinca pokazivala je rast od 3,1 posto.

Stanje u međunarodnom gospodarstvu poboljšalo se u odnosu na prosinac, što će koristiti švicarskom izvozu, ističe ministarstvo, predviđajući i izrazit rast zaposlenosti. Upozoravaju ipak na slab početak godine.

Švicarski BDP u prvom će tromjesečju 2021. „značajno” pasti, nakon što su u prosincu ponovno uvedena ograničenja radi suzbijanja pandemije, prognozira SECO. U ostatku godine aktualno bi ublažavanje javnozdravstvenih mjera, uz ponovno otvorene trgovine, trebalo potaknuti ubrzani oporavak, dodaju.

“Domaće gospodarstvo trebalo bi se vrlo brzo oporaviti bude li razvoj epidemiološke situacije dopuštao planirano postupno ublažavanje koronamjera”, napominju u SECO-u.

“Prilike za potrošnju, uvelike nedostupne u zimskim mjesecima, ponovno će se otvoriti i omogućiti ponovni rast prometa”, dodaju. Podršku švicarskim izvoznicima pružit će i jačanje globalne potražnje, a porast će i ulaganja u proizvodne kapacitete, ističu u ministarstvu.

Vlada u Bernu polagano otvara gospodarstvo, a dodatne bi mjere popuštanja trebala razmatrati 22. ožujka, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, navodi Reuters.

Švicarsko gospodarstvo u 2020. godini palo je za 2,9 posto, najviše od 1975. godine. Kriza je ipak bila blaža nego u drugim zemljama, zahvaljujući blažem obliku mjera zaključavanja, uz otvorene škole ali i mnoga skijališta. Izdašna pomoć gospodarstvu u koronakrizi rezultirala je rekordnim manjkom u švicarskom proračunu, podsjeća Reuters.

03. lipanj 2023 08:41