Na azijskim su burzama u petak burzovni indeksi porasli, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta, no trguje se oprezno dok se prate nove vijesti o daljnjim napadima ruske vojske na ciljeve u Ukrajini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,7 posto, nakon što je jučer potonuo više od 3 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 1 i 3,3 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale.

Nakon što su jučer bile pod snažnim pritiskom zbog napada Rusije na Ukrajinu, jutros su se azijske burze ponešto smirile, premda se ruski napadi na ciljeve u Ukrajini nastavljaju.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 0,3 posto, dok je S&P 500 porastao 1,50, a Nasdaq indeks 3,3 posto.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili duboko u negativnom području, kao i ostale svjetske burze, no kasnije su nadoknadili sve gubitke i zabilježili snažan rast.

Međutim, i dalje se očekuje nesigurno trgovanje, pa je tako jutros terminski S&P 500 u minusu 0,6, a Nasdaq indeks oko 1 posto.

S druge strane, europski terminski indeksi jutros su porasli, što najavljuje oporavak europskih burzi, nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Sankcije protiv Rusije

Nagli preokret na Wall Streetu uslijedio je jučer nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden objavio oštre sankcije Rusiji koje će putem kontrole izvoza biti usmjerene na ruski financijski sustav i tehnološki sektor.

Američka vlada nametnula je sankcije ruskim kompanijama u državnom vlasništvu te najvećim ruskim bankama Sberbank i VTB, pa je sada 80 posto imovine ruskih banaka podložno sankcijama.

Američke institucije moraju zatvoriti svoje račune u Sberbanki, koja je u većinskom državnom vlasništvu i najveći kreditor ruskog gospodarstva, u roku od 30 dana.

Europska unija također je nametnula oštre sankcije Rusiji, kako najvećim tamošnjim bankama, tako i energetskom sektoru, koji je iznimno važan za funkcioniranje ruske države.

„Čvrstim stavom SAD i Europa poslali su glasnu poruku financijskim tržištima da će pokušati nanijeti što veći udarac ruskom gospodarstvu. Iz jedne perspektive, to je pozitivno. No, s druge strane, vjerojatno nas očekuju više cijene nafte i vjerojatno sirovina”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Pritisak na dodatni rast inflacije

Ulagače zabrinjava mogući daljnji rast inflacije zbog rasta cijena energenata, pa ostaje za vidjeti hoće li to navesti američku središnju banku na agresivnije povećanje kamatnih stopa nego što se očekuje.

„Bidenove sankcije i nevoljkost da pošalje trupe u Ukrajinu pozitivno utječu na tržište. No, konflikt u Ukrajini potrajat će određeno vrijeme i mogao bi dodatno podići cijene energenata i ukupnu inflaciju. A to će navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike”, kaže Kyle Rodda, analitičar u tvrtki IG Markets.

Cijene nafte porasle oko 2 posto, dolar ojačao

A cijene su nafte jutros porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 2 posto, na 101,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,7 posto, na 95,55 dolara.

No, cijene su, ipak, nešto ispod jučerašnjih najviših razina. Jučer je, nedugo nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, cijena barela nafte na londonskom tržištu, po prvi puta nakon više od sedam godina, skočila iznad psihološki važne razine od 100 dolara.

Bijela kuća upozorila je da bi sukob mogao voditi rastu cijena nafte u SAD-u, ali da se s partnerima radi na tome da zajednički oslobode dodatne količine rezervi nafte.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer ulagači traže sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 114,70 na 115,40 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1215 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1225 dolara.

Ulagače zabrinjava mogući daljnji rast inflacije zbog rasta cijena energenata, pa ostaje za vidjeti hoće li to navesti američku središnju banku na agresivnije povećanje kamatnih stopa nego što se očekuje.