Svijet
StoryEditor

TOP 15 tvrtki koje koriste blockchain tehnologiju u svakodnevnom poslovanju

23. Veljača 2021.

Prošle su godine bitcoin ali i tehnologija na kojoj je napravljen, blockchain, laganim korakom ušli u mainstream. Nagli rast cijene bitcoina privukao je pažnju mnogih tvrtki koje su prihvatile blockchain tehnologiju i počele je koristiti u svojim poslovnim procesima, a neke od njih su prihvatile i bitcoin kao način čuvanja imovine.

U ovom kratkom pregledu donosimo neke od velikih kompanija koje već sad koriste blockchain tehnologiju koju su implementirali u svoje svakodnevno poslovanje.

1. A.P. Moller-Maersk, Danska

Danska naftna i brodarska kompanija A. P. Moller-Maersk je pomoću svoje blockchain platforme TradeLens digitalizirala informacije o lancu opskrbe. Od 2018. godine kada je pokrenuta platforma TradeLens, 50 posto kontejnera ukrcano je putem platforme, a u 2020. godini je obrađeno više od milijardu pošiljki, 30 milijuna kontejnera i 14 milijuna dokumenata, što je dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu. Također, Maersk se udružio i s velikim Microsoftom s kojim obrađuju pomorska osiguranja pomoću blockchain tehnologije.

2. Ant Group, Kina

Ant Group, prije poznata kao Ant Financial i Alipay, pridružena je tvrtka kineske Alibaba Grupe. Grupa je vlasnik najveće kineske platforme za digitalno plaćanje Alipay, koja opslužuje više od milijardu korisnika i 80 milijuna trgovaca. Ant ima više od 50 blockchain aplikacija u razvoju na svojoj vlastitoj blockchain platformi AntChan. Jedan od zapaženih primjera je OpenChain, koji je pokrenut 2020. godine kako bi malim i srednjim poduzećima omogućio da koriste svoje blockchain tehnologije i pametne ugovore kao način smanjenja troškova.

3. Baidu, Kina

Kineski pretraživački div i njegov fintech pothvat Du Xiaoman Financial predstavili su više od 20 blockchain rješenja. Jedan od njih, Libra Chain, služi kao infrastruktura za tri kineska internetska suda koja rješavaju sporove o autorskim pravima i e-trgovini putem virtualnih parnica. Do danas je na internet sudu u Pekingu podneseno više od 35 milijuna elektroničkih dokaza.

4. Binance, Kajmanski otoci

Binance je najveća svjetska burza kriptovaluta kojoj je promet prošle godine dosegao 2 bilijuna dolara. U srpnju je Binance izbacio Visa debitnu karticu koja automatski pretvara kripto imovinu korisnika u lokalnu valutu i uskoro će biti prihvaćena kod 70 milijuna trgovaca širom svijeta.

5. Boeing, SAD

Podružnica Boeinga, HorizonX razvila je SkyGrid, sustav koji počiva na blockchain tehnologiji, a koji omogućava kontrolu zračnog prometa, praćenje i komunikaciju s bespilotnim letjelicama. Već ju je odobrio FAA (The Federal Aviation Administration), a radi tako da stvara trajni zapis podataka važnih za dronovsku dostavu paketa i jednog dana za autonomna leteća taksi vozila.

6. Carrefour, Francuska

Francuski lanac supermarketa koristi blockchain tehnologiju kako bi pratili više od 30 linija proizvoda, uključujući jaja uzgojena na farmi, norveški losos i sir Rocamadour. Ovi su proizvodi označeni QR kodom koji kupci mogu skenirati kako bi saznali više o tome odakle im dolazi hrana. Carrefour kaže da je ova značajka povećala prodaju i da je želi proširiti na 100 linija proizvoda do kraja sljedeće godine.

7. Credit Suisse, Švicarska

Švicarski bankarski div koristi Paxos Settlement Service za trgovinske nagodbe kod trgovanja dionicama s burze Nomura's Instinet na američkom tržištu. Blockchain tehnologija omogućuje sudionicima da međusobno bez posrednika odrade nagodbu. Trgovinska nagodba je postupak prijenosa vrijednosnih papira na račun kupca i gotovine na račun prodavatelja nakon trgovanja dionicama, obveznicama, terminskim ugovorima ili drugom financijskom imovinom.

8. HSBC, UK

Britanska banka koristi blockchain za povećanje učinkovitosti deviznih tokova među svojim globalnim podružnicama. Od 2018. godine na njezinoj je knjizi (ledger) namireno 1,9 milijuna poslova nominalne vrijednosti 1,7 bilijuna dolara.

9. IBM, SAD

IBM je među prvim kompanijama koje su ozbiljno uložile u blockchainu tehnologiju, a njihova posljednja aplikacija bazirana na blockchain tehnologiji je Digital Health Pass. Osmišljen je kako bi omogućio organizacijama ili tvrtkama da provjere zdravstvene parametre pojedinaca koji ulaze u prostore kompanije.

10. JPMorgan Chase, SAD

Pomoću blockchain mreže Link povezao je 425 banaka, uključujući Deutsche Bank što im omogućava ubrzanje međubankarskih transakcija. Tehnologija će na kraju pomoći bankama da izdaju manje papirnatih čekova te će se većina transakcija odvijati putem interneta.

11. Microsoft, SAD

Jedna od njegovih blockchain aplikacija, razvijena u suradnji s EY-om, upravlja pravima na sadržaj i autorskim honorarima. Izdavači igara Xbox i Ubisoft prvi su koristili novi sustav koji automatski vrši plaćanje autorskih prava u usporedbi s tradicionalnim vremenom obrade koji se može protezati na 45 dana ili više.

12. Novartis, Švicarska

Proizvođač lijekova vodeći je član PharmaLedgera, blockchain konzorcija u EU-u koji cilja netočne ili zastarjele podatke na receptima. Zajedno s Merckom i Politehničkim sveučilištem u Madridu, Novartis je izradio aplikaciju koja skenira pakete lijekova i u stvarnom vremenu upućuje zahtjeve proizvođačima za ažurnim informacijama kojima pacijenti mogu pristupiti putem kodova za skeniranje. PharmaLedger također koristi tehnologiju za borbu protiv krivotvorenih lijekova i lijekova na crnom tržištu.

13. Oracle, SAD

Oracle je pokrenuo je svoj vlastiti blockchain 2018. godine, a njegov najzreliji projekt je Global Shipping Business Network (GSBN), pomorski brodarski konzorcij koji sada ima 300 kupaca, uključujući lučke operatere i brodarske kompanije.

14. Samsung grupa, Južna Koreja

IT ogranak konglomerata, Samsung SDS, izgradio je niz blockchain projekata za lokalne samouprave, bolnice i zračne luke. To uključuje uslugu obrade medicinskih zahtjeva na jednom mjestu koja pacijentima omogućuje podnošenje zahtjeva u bolničkom prihvatnom centru ili putem mobilnog telefona.

15. Visa, SAD

Sada kada središnje banke počinju kovati digitalne valute, Visa radi opsežna istraživanja kako bi digitalni novac mogao sigurno kolati tržištem. S prijavljenih 159 patenata povezanih s blockchain tehnologijom Visa radi na tome da transakcije budu sigurnije. Također, Visa je u prosincu najavila integraciju sa 'stable coinom' USDC ili američkim dolarom, kako bi se ubrzala međunarodna plaćanja između poduzeća.

25. travanj 2024 16:15