Svijet
StoryEditor

Tržište NFT-a zabilježilo novu najveću razinu mjesečnog volumena trgovanja

18. Siječanj 2022.

OpenSea, popularno tržište nezamjenjivih tokena (NFT), zabilježilo je novu najveću razinu mjesečnog volumena trgovanja, koja je skočila iznad 3,5 milijardi dolara, prema podacima tvrtke Dune Analytics.

Iako je preostalo još dva tjedna do kraja mjeseca, OpenSea-ev volumen trgovanja već je premašio i prethodni rekord od 3,42 milijarde dolara zabilježenih u kolovozu prošle godine.

Volumen trgovanja OpenSea u siječnju do sada je premašivao 169 milijuna dolara svaki dan, a najveći jednodnevni volumen platforme od 261 milijun dolara zabilježen je 9. siječnja.

Najnoviji procvat aktivnosti na OpenSea-u, vodećem NFT tržištu u industriji, dolazi u trenutku veće stagnacije tržišta kriptovaluta posljednjih tjedana, pri čemu je bitcoin pao za 7,5 posto od početka godine.

Ethereum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, pala je za 14,6 posto u posljednja dva tjedna, trgujući oko 3.150 dolara u trenutku pisanja, pokazuju podaci CoinGecka.

Bored Ape Yacht Club, koji ima impresivan broj slavnih vlasnika, i dalje je najpopularnija NFT kolekcija na OpenSeau u smislu volumena trgovanja, s 14.306 ethera (gotovo 47 milijuna dolara u tekućim cijenama) trgovalo se u posljednja 24 sata.

Ranije ovog mjeseca, OpenSea je najavio krug financiranja serije C vrijedan 300 milijuna dolara koji su predvodile tvrtke za rizični kapital Paradigm i Coatue. Najnovijim financiranjem vrijednost tvrtke procjenjuje se na 13,3 milijarde dolara, a novi kapital koristit će se za razvoj novih proizvoda i proširenje tima. 

Međutim, konkurencija u sektoru se zahuktava, a novi sudionici svakim danom stvaraju sve ozbiljniju prijetnju OpenSea-evoj dominaciji.

Prema Dune Analyticsu, jedan od takvih suparnika je LooksRare, novo NFT tržište pokrenuto ranije ovog mjeseca, koje već pobjeđuje OpenSea u smislu volumena trgovanja.

Međutim, preostaje za vidjeti kako će se ovo natjecanje dugoročno odigrati. Rana izvješća pokazuju da je LooksRare prepun tzv. wash tradingom kako bi manipulirao sustavom nagrađivanja temeljenim na tokenima platforme. 

18. travanj 2024 15:15