Svijet
StoryEditor

TRŽIŠTE RADA - Njemačka će posljedice pandemije osjećati do 2025. godine

01. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

Njemačko gospodarstvo osjećat će posljedice pandemije koronavirusa najmanje do 2025. godine, objavio je u ponedjeljak Institut za istraživanje o zaposlenosti (IAB).Stopa gospodarskog rasta u idućih će pet godina zbog koronakrize biti umanjena za 0,6 postotnih bodova, rekao je suautor IAB-ova izvješća Enzo Weber.

Tržište rada suočeno je pak s dugoročnim padom broja zaposlenih, za oko neto 200 tisuća do 2025. godine, dodao je. Dugoročne posljedice pandemije najviše će pogoditi sektore maloprodaje, poslovnih usluga, ugostiteljstva, prijevoza i zrakoplovstva, upozorili su iz IAB-a.

Pozitivne pak efekte očekuju u sektorima informacijskih tehnologija (IT), javnih usluga i farmaceutike. IAG predviđa da će, povezano s pandemijom, ukupno biti ugašeno 500 tisuća radnih mjesta, a 300 tisuća trebalo bi biti otvoreno. Pandemija je izazvala krizu koja je potaknula dramatične promjene, rekao je Weber, apelirajući da se fokus usmjeri na obuku i kreiranje novih poslova kako bi se prevladala kriza.

Očekivanje proljeća

Odvojeno, najnovije istraživanje instituta za ekonomska istraživanja Ifo pokazalo je da je optimizam u ključnoj njemačkoj autoindustriji u pogledu idućih mjeseci znatno ojačao u veljači, nakon turobnog zimskog razdoblja. Ifov indeks očekivanja direktora za iduće mjesece poskočio je za 15,1 bod, na 37 bodova, objavio je institut u ponedjeljak. Indeks očekivanja proizvodnje još je snažnije porastao, na 35,3 boda, s minus 0,5 bodova u siječnju.

"Trenutno su proizvođači automobila još zaglavljeni u zimi, ali raduju se proljeću”, izjavio je čelnik istraživanja u Ifou Klaus Wohlrabe.

"Autoindustriju sada oraspoložuju očekivanja vezana za inozemna tržišta”, dodao je. Proizvođači automobila predviđaju rast izvoza, unatoč pandemiji. Upozoravaju, međutim, da će za realizaciju poslova trebati manje radnika, pa se mogu očekivati otkazi.

Njihove su ocjene aktualne situacije još uvijek većinom negativne, pa se odgovarajući Ifov indeks u veljači zadržao u negativnom području, na minus 2,3 boda. U siječnju iznosio je minus 7,7 bodova.

21. srpanj 2024 09:46