Svijet
StoryEditor

Tvrtke u vlasništvu Darka Pervana prestaju s prodajom u Rusiji i Bjelorusiji

04. Ožujak 2022.

Zbog agresije Rusije na Ukrajinu i bjeloruske podrške Putinu tvrtke u vlasništvu Darka Pervana prestaju s prodajom u Rusiji i Bjelorusiji. Na taj način, stoji u priopćenju Pervanove tvrtke Bjelin, daju podršku Ukrajini.

Bjelin osuđuje ničim izazvanu rusku agresiju, izrugivanje međunarodnom pravu i izravan napad na demokratske vrijednosti koja je stvorila humanitarnu krizu. Putin, stoji u nastavku priopćenja, snosi punu odgovornost za gubitak desetaka tisuća života i mnogo više ozlijeđenih i beskućnika.

- Bjelin i ostatak skupine u potpunosti podržavaju sankcije koje su Švedska, EU i druge zemlje saveznice uvele protiv Putinove Rusije. Stoga, s trenutnim učinkom, sva prodaja Rusiji i Bjelorusiji bit će prekinuta. Grupa još uvijek istražuje kako različite tvrtke mogu učinkovito pomoći u ovoj situaciji. Osim toga, Ukrajina i njezin narod trebaju svu pomoć koju mogu dobiti, kako financijsku tako i za svoju obranu – poručio je Darko Pervan predsjednik Uprave Pervanovo Invest AB, Bjelinove vlasničke tvrtke.

Kao prvi korak u financijskoj potpori Ukrajini, Bjelin je donirao Crvenom križu i UNHCR-u, koji pomaže ljudima u bijegu. Osim toga, Bjelin će također donirati dio prihoda od online prodaje za pomoć Ukrajini.

U nastavku priopćenja kaže se da su mnoge švedske tvrtke pokazale podršku Ukrajini, poslale pomoć i osudile ruske postupke. Bjelin bi želio da se više švedskih tvrtki odlučilo slijediti ovu liniju i da se trend povećanja podrške Ukrajini nastavlja jer to utječe na sve nas, stoji na kraju priopćenja.

Inače, Darko Pervan preko svoje tvrtke Bjelin u Hrvatskoj ima pet proizvodnih pogona sa preko 1700 zaposlenih. Posljednja akvizicija lani u lipnju bila je Spačva, a najveća tvornica podnih obloga gradi se u Ogulinu, pored već postojeće tvornice parketa (bivše Tehnodrvo s pogonom i u Bjelovaru). Također u vlasništvu Pervana je i tvornica furnira Bjelin Otok.

Što se pak tiče grupacije, Pervanovo invest AB kao krovna tvrtka većinski je vlasnik švedske Välinge grupe s udjelom od 50,1 posto te u 100 postotnom vlasništvu tvrtke Bjelin Švedska i Pervanovo. Pervanovo je pak vlasnik tvrtke Bjelin Hrvatska te ostalih tvrtki vezanih ponajprije za turistički sektor.

23. travanj 2024 09:07