Svijet
StoryEditor

U budućnosti će se roboti koristiti za pregled životopisa

12. Kolovoz 2021.
foto Getty Images/istockphoto
Piše: Danica Gršković

U budućnosti ako želite posao iz snova najbolje bi bilo da robot ima uvid u životopis. Najbolji način za privlačenje pozornosti je da životopis bude što jednostavniji, ali i izravniji. Bez lažnih prikazivanja i slično. U prošlosti su upravo ta lažna prikazivanja znala poslodavcu 'zamazati' oči te biste bili primljeni na posao, međutim robotu se takve stvari ne bi trebale događati pa se planira preko njih kontrolirati životopise budućih zaposlenika.

U srpnju je američko tržište rada dodalo 1,8 milijuna radnih mjesta. Dana 30. srpnja, oglasi za posao u SAD-u zaista bili su 35,2 posto veći u odnosu na 1. veljače 2020. godine, što je osnovica prije pandemije. Postoji mnogo dostupnih poslova, ako znate kako biti zapaženi i sebe prikazati u najboljem svjetlu. Više od 70 posto poslodavaca i regruta koristiloje  neki oblik raščlanjivača biografije za obradu dokumenta, izradu sažetaka baze kandidata i ponekad rangiranje kandidata.

Direktor tržišta rada ZipRecruitera Ian Siegel ima tri pravila za one koji su u potrazi za poslom. Prvo pojednostavljivanje posla. Tu misli na naziv posla za kojeg se zanimate ili koji stavljate u vlastiti opis. Drugo je da koristite normalni format životopisa, onaj tradicionalni sa što manje detalja i uređivanja. I treće je da se držite standardnog jezika, bez prevelikih detaljnih opisa i dugih rečenica.

- Ako zaista želite svoj životopis prilagoditi određenom poslodavcu, učinite to u rečenici ili odlomku na vrhu svog životopisa - rekao je Siegel.

A ako se želite razmetati svojim spisateljskim sposobnostima ili jedinstvenom osobnošću, spremite to za svoje popratno pismo (i intervju). 

21. travanj 2024 15:08