Svijet
StoryEditor

Uğur Şahin​ - Na posao ide biciklom, zanima ga samo znanost i nije prodao niti jednu dionicu BioNTecha

20. Travanj 2021.
Uğur Şahin
Piše: Domagoj Mataić

Uğur Şahin​, izvršni direktor i suosnivač njemačke farmaceutske grupe BioNTech, jedan je od dvojice znanstvenika čiji su napori pomogli u razvoju prvog cjepiva protiv koronavirusa odobrenog u SAD-u. Sahin i njegova supruga Özlem Türeci​, su 'dream team' tvrtke koja se udružila s Pfizerom kako bi razvila i opskrbila tri milijarde doza cjepiva širom svijeta do kraja 2021. godine.

Utrka među farmaceutskim kompanijama za stvaranje i distribuciju svojih cjepiva bila je intenzivna prošle godine, a mnoge su svjedočile izravnim utjecajem kliničkih ispitivanja na cijene dionica. Insajderi iz kompanija požurili su prodati svoje dionice, s ciljem zarade od njihovog rasta.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla prodao je 60 posto svojih dionica na dan kada je tvrtka objavila da je njihovo cjepivo više od 90 posto učinkovito u sprječavanju teških slučajeva COVID-19. Ali Sahin nije prodao niti jednu dionicu BioNTecha od 13. veljače 2020., prema nedavnom Forbesovom izvješću.

Sahin, sin turskih imigranata koji se preselio u Njemačku krajem 1960-ih, među najbogatijim je ljudima u Njemačkoj. No, njegova obitelj živi u skromnom stanu u blizini svog ureda i ne posjeduje automobil. Njegov životni stil reflektira jednostavan pristup životu, a on je poznat po činjenici da biciklom putuje do posla. Njegova tvrtka trenutno se procjenjuje na 36 milijardi dolara.

- Postao je uvjeren da će COVID-19 imati smrtonosni učinak diljem svijeta već u siječnju 2020. - objavio je Forbes.

Njegovo višegodišnje iskustvo s mRNA metodologijom, sigurnosnim mehanizmom koji štiti od zaraznih bolesti, dalo je odličan doprinos kada je odlučio da će se BioNTech okrenuti pronalaženju cjepiva protiv koronavirusa.​ Pfizerov izvršni direktor Bourla ranije je opisao Sahina kao 'vrlo jedinstvenog čovjeka'. 

- Stalo mu je samo do znanosti. Razgovor o poslu nije mu najdraža tema. Njemu se to uopće ne sviđa. On je znanstvenik i čovjek od principa. Vjerujem mu 100 posto - rekao je Bourla za New York Times u  studenom prošle godine.

Razvojem BioNTech cjepiva, dionice tvrtke porasle su 900 posto u odnosu na cijenu IPO-a 2019. godine. Sahinov udio u kompaniji vrijedan je 6,1 milijardu dolara, navode iz Forbesa.

Prijave SEC-a pokazuju da Sahin ima 17 posto udjela u BioNTech-u preko društva s ograničenom odgovornošću naziva Medine. Prijave iz veljače pokazuju da niti tvrtka, ni Sahin nisu prodali niti jednu dionicu od 13. veljače 2020., otkad se pandemija tek počela globalno širiti.

19. travanj 2024 11:42