Svijet
StoryEditor

Ukrajinski potpredsjednik vlade pozvao kripto mjenjačnice da blokiraju sredstva ruskih građana

01. Ožujak 2022.
foto Shutterstock

Ukrajinski potpredsjednik vlade i ministar digitalne transformacije Mykhailo Fedorov pozvao je kripto mjenjačnice da blokiraju adrese ruskih korisnika. 

- Ključno je zamrznuti ne samo adrese povezane s ruskim i bjeloruskim političarima, već i sabotirati obične korisnike - tweetao je Fedorov.

Dan prije, Fedorov je na Twitteru zatražio informacije o kripto novčanicima povezanim s ruskim i bjeloruskim političarima.

- Ukrajinska kripto zajednica spremna je pružiti velikodušnu nagradu za sve informacije o kripto novčanicima ruskih i bjeloruskih političara i njihove okoline. Ratni zločini moraju biti progonjeni i kažnjeni - rekao je Fedorov, dodajući u tweetu poveznicu na svoj Telegram.

Fedorovi zahtjevi čine samo dio šire kripto dinamike koja utječe na sukob između Rusije i Ukrajine.

Nakon što je Rusija prošlog tjedna napala Ukrajinu, međunarodna zajednica odgovorila je širim i opsežnim ekonomskim sankcijama protiv Rusije, ruskog gospodarstva i njezine vlade.

Ipak, unatoč tom međunarodnom odgovoru, koji uključuje zabranu ruskih banaka u sustavu plaćanja  SWIFT, postoji zabrinutost da bi Rusija mogla koristiti kriptovalute za izbjegavanje sankcija.

- Kao tradicionalni financijski sustav, Rusija može iskoristiti kriptovalute kako bi izbjegla sankcije koje se uvedu  kao odgovor na  njihovu invaziju na Ukrajinu - izjavila je Caroline Malcolm, voditeljica međunarodne politike u tvrtki za blockchain analitiku Chainalysis, ističući da bi se transakcije identificiranih sankcioniranih subjekata mogle identificirati.

U međuvremenu, donacije kriptovaluta Ukrajini pristižu od početka ruske invazije.

Dana 26. veljače 2022. službeni Twitter račun ukrajinske vlade objavio je da prihvaća donacije kriptovaluta u tweetu putem koje su podijeljene bitcoin i ethereum adrese.

Do danas je na adrese poslano više od 20 milijuna dolara u kriptovalutama.

Od Fedorova zahtjeva, dvije istaknute kripto mjenjačnice odbile su zamrznuti ruske račune na svojim platformama.

- Nećemo jednostrano zamrznuti račune milijuna nevinih korisnika - izjavio je, kako se izvješćuje, glasnogovornik Binancea za CNBC.

S druge strane, izvršni direktor Krakena Jesse Powell tweetao je da razumije razloge za ovaj zahtjev, ali, unatoč njegovom dubokom poštovanju prema ukrajinskom narodu, Kraken ne može zamrznuti račune ruskih klijenata bez zakonske obveze da to učine.

Powell je dodao kako bi Rusi trebali biti svjesni da bi takav zahtjev mogao biti neminovan.

- Mislim da ovdje postoji pitanje ugleda. Želite li sada ili nakon činjenice da bude poznata kao mjenjačnica koja je omogućila izbjegavanje sankcija, čak i ako to nije bilo tehnički nezakonito - rekao je Tom Keatinge, osnivač Centra za financijski kriminal i sigurnosne studije u Royal United Services Institutu.

- Pitam se hoće li mjenjačnice slijediti isti put kao Eurovizija ili FIFA. Pretpostavljam da mogu izabrati, ali kada izgube pristup zapadnom bankarstvu jer su olakšali izbjegavanje sankcija, mogli bi požaliti  - dodao je Keating.

16. travanj 2024 05:18