Svijet
StoryEditor

Ulagači na Wall Streetu podvlače crtu za 2020. godinu: Zašto mogu biti zadovoljni

28. Prosinac 2020.

Piše: Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Ulaskom u Božićni tjedan ulagači su počeli podvlačiti crtu za povijesno izazovnu 2020. godinu. S obzirom na još uvijek itekako aktualnu pandemiju koronavirusa koja je promijenila način na koji živimo, radimo i zabavljamo se, te time ostavila dramatične posljedice na globalnu ekonomiju, ulagači na Wall Streetu mogu biti više nego zadovoljni kako za njih završava godina.

Naime, sa samo 3 preostala trgovinska dana za američke burze, vodeći dionički indeks, S&P 500, u 2020. godini nije samo pozitivan, već je porastao solidnih 14 posto. Pozitivan završetak za američke dionice prvenstveno se zahvaljuje osjećaju sigurnosti koji je investitorima pružila pravovremena podrška američke središnje banke Fed u obliku monetarnih mjera i spuštanja ključnih kamatnih stopa na razine u blizini nule. Također, poruke čelnika te središnje banke koje nagovještavaju nastavak razdoblja niskih kamatnih stopa uslijed slabih izgleda povrataka inflacije na željene stope, povećavaju atraktivnost dionica kao financijske imovine. Time nije iznenađujuće da su se u ovim uvjetima investitori, u razdoblju čekanja prolaska pandemije, odlučili na kupnju dionica.

Posebno plodonosnu godinu s rastom od preko 45 posto zaključuje tehnološki orijentiran Nasdaq 100 indeks. Poslovni modeli glavnih sastavnica tog indeksa pokazali su se kao savršeni za promjene u svakodnevnom poslovanju i životu koje su nastupile od početka pandemije. Time su cijene dionica ovih kompanija odletjele na rekordne razine, a njihove valuacije se nalaze na razinama viđene posljednji put tijekom dot-com mjehura s početka tisućljeća.

S pozitivnim predznakom godinu bi mogao zaključiti i industrijski Dow Jones indeks. S obzirom na sastav indeksa koji zbog cjenovnog računanja daje veću težinu cikličkim dionicama koje su zbog krizom uzrokovanih gospodarskih poremećaja doživjele značajnije negativne utjecaje, za razliku od S&P 500 i Nasdaq indeksa u kojima težinom dominiraju tehnološki giganti, DJ indeks je imao slabiju izvedbu tijekom cijele godine.

Ipak, kraj godine donio je preokret u sentimentu. Naime, izbor Joa Bidena kao demokratskog kandidata za američkog predsjednika u studenom podupire mogućnost za velike državne infrastrukturne zahvate koje su demokrati ranije zagovarali, a zbog kojih bi industrijske i materijalne dionice mogle imati najveću korist. S druge strane, zadržavanje Kongresa u rukama republikanaca pruža kočnicu na eventualne regulatorne i slične pritiske koje bi mogle imati financijske i energetske kompanije da su demokrati osvojili većinu. Nadalje, vijest o djelotvornom Pfeizerovom cjepivu, a zatim i Moderninom od prije nekoliko tjedana, podupire nadu u skori kraj pandemije i povratak starom načinu života prije krize koji je uključivao putovanja, a od čega će najveću korist imati dionice iz energetskog i potrošačkog sektora. Sve navedeno je utjecalo da i Dow Jones industrijski indeks poraste na nove rekordne razine pa ovaj indeks trenutno bilježi porast od 5 posto u 2020. godini.

Na razini pojedinih sektora u 2020. godini dobitnik je bio tehnološki sektor, što se kao i u slučaju Nasdaqa, zahvaljuje rastu dionica poput Applea i Microsofta zbog ranije u tekstu spomenutih razloga. Tehnološke dionice, mjerene izvedbom ETF-a XLK koji prati S&P-ovu kvalifikaciju tehnološkog sektora, uzletio je preko 40 posto. Rast dionica iz cikličkog potrošačkog sektora mjerenih ETF-om XLY za 25 posto gotovo u cijelosti se može zahvaliti rastu dionica Amazona i Tesle koje S&P svrstava u ovaj sektor usprkos poznatoj tehnološkoj orijentaciji ovih kompanija. Sličan rast ostvarile su i dionice iz sektora komunikacijskih usluga čiji je ETF XLC skočio 23 posto također zahvaljujući dionicama s primarnom tehnološkom orijentacijom poslovanja: Facebook, Alphabet (matična tvrtka Googlea) i Netflix.

Energetske i financijske dionice su zabilježile najslabiju izvedbu u ovoj godini s obzirom na krizu koja je imala dramatične posljedice na poslovanje kompanija iz ovih sektora. Usprkos nešto pozitivnijem sentimentu u posljednja dva mjeseca i rastu cijena dionica iz ovih sektora poput JP Morgana ili Chevrona, ETF-ovi koji prate kretanje ovih sektora i dalje se nalaze ispod predpandemijskih razina.

Izvedba pojedinih sektora odnosno promjena ETF-ova koji prate kretanja indeksa prema sektorskoj kvalifikaciji S&P-a te ETF koji prati kretanje S&P 500 indeksa prikazano je u sljedećoj tablici:

S godinom na zalasku ulagači počinju gledati prema 2021. godini i vagati buduće pozitivne događaje, poput mogućeg kraja pandemije zahvaljujući novim cjepivima protiv COVID-19 virusa, naspram trenutnih negativnih utjecaja, poput rekordnog broja slučajeva novozaraženih i s time povezanog ponovnog uvođenja mjera za sprečavanje širenja zaraze. Nova godina svakako nosi brojne neizvjesnosti za investitore, iako teško da ih nakon ovakve godine nešto može posebno iznenaditi.

08. prosinac 2022 18:18