Svijet
StoryEditor

Zašto se investitori klade na dionice američkih kladionica?

17. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

PIŠE: Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Cijene američkih dionica ponovno se nalaze na rekordnim razinama s obzirom da su ulagači sve optimističniji kada su u pitanju predviđanja za intenzitet gospodarskog oporavka nakon pandemije. Stimulacijski paket težak 1,9 bilijuna američkih dolara, izglasan prošli tjedan u Senatu, svakako podupire navedena očekivanja. Kada se navedenom doda napredak na polju borbe protiv COVID-19 virusa u obliku sve šire procijepljenosti američkog stanovništva te najave američkog predsjednika Joe Bidena da će do svibnja cjepivo biti dostupno svakom tko se bude želio cijepiti, investitorima je sve lakše maštati da će svakodnevni život uskoro biti sve sličniji životu prije koronavirusa.

A taj život nije uključivao školovanje i rad od kuće radi izbjegavanja socijalnih kontakata već slobodno kretanje, putovanja i javne događaje. Zbog navedenog u fokusu investitora više nisu dionice tehnoloških kompanija čiji su nam poslovni modeli bili neizostavni tijekom pandemije, već dionice kompanija čiji će se proizvodi i usluge ponovno koristiti kada svakodnevnica bude nalik onoj prijašnjoj.

Među takvima su i kompanije čije je poslovanje povezano sa sportskim događajima, mnogi od kojih su uslijed pandemije bili na određeno vrijeme prekinuti. Ove godine, osim što bi povratak normalnom životu značio i puniji raspored različitih sportskih događaja, za sportsku industriju je sve važniji trend legalizacije klađenja u SAD-u na sportske događaje koje je do nedavno bilo u potpunosti zabranjeno. S obzirom da je do danas sportsko klađenje legaliziralo desetak američkih saveznih država čiji proračuni pogođeni pandemijom trebaju dodatne izvore prihoda, područje industrije koje nudi ovakav način zabave pokazuje sve veće stope rasta pa time postaje i sve atraktivnije za investitore.

Online i mobilno klađenje

Među najtraženijim su kladionice koje su u skladu s novim trendovima digitalizacije ponudile igračima online i mobilno klađenje. Ovdje se prvenstveno izdvaja kompanija DraftKings (burzovne kratice DKNG) čija cijena dionice bilježi rast od 45% u 2021. godini i preko 440 posto u zadnjih godinu dana. DraftKings, koji se na burzi pojavio prošlog travanja spajanjem sa SPAC-om odnosno posebnom kompanijom za akvizicije, bio je dobitnik i prošle godine s obzirom da su zaljubljenici u sport zatočeni kod svojih kuća rado kratili vrijeme kladeći se online putem platformi kao što nudi ova kompanija. Brendu Drafkings svakako pomaže podatak da je investitor i savjetnik uprave umirovljena NBA zvijezda, Michael Jordan

Druga dionica na meti investitora je Penn National Gaming (burzovne kratice PENN) koji je ove godine uzletio 58 posto. Penn također nudi digitalnu mogućnost klađenja putem svoje relativno nove Barstool Sports aplikacije, ali za razliku od Drafkingsa posjeduje i upravlja lancem kockarnica i staza za utrke pa ima dodatni pozitivan financijski utjecaj od završetka pandemije. Sve bolji rezultati ove kompanije kao i izvedba dionice u posljednjih godinu dana (rast od čak 782 posto) utjecalo je da S&P najavi da će dionica Penn-a 22.03. biti uključena u vodeći S&P 500 indeks.

Izloženost kroz ETF

Osim Penn-a, u S&P će isti dan biti uključen i treći igrač u industriji sportskog klađenja, Caesar’s Entertainment (burzovne kratice CZR). Osim što je Caesar najpoznatiji po hotelima i kockarnicama u Las Vegasu, svoj fokus je također stavio na online sportsko klađenje odlukom da preuzme britansku kladionicu William Hill. Pozitivna očekivanja za oporavak kockarnica i potencijal u sportskom klađenju pomoglo je da dionica Caesar poraste 36 posto od početka godine te preko 450 posto u posljednjih godinu dana.

Ulagači koji se žele kladiti na nastavak eksplozije sportskog klađenja u SAD-u, a ne žele birati među pojedinim kladionicama mogu se industriji izložiti putem najpopularnijeg ETF-a koji investitorima nudi izlaganja sportskom klađenju, The Roundhill Sports Betting & iGaming ETF (burzovne kratice BETZ). Ovaj ETF čini košarica četrdesetak kompanija koji se bave pružanjem sportskog klađenja i online igranja u SAD-u i izvan. ETF je u skladu s pozitivnim trendom skočio 27 posto u 2021. godini.

Ako se ostvare očekivanja da će se proširiti broj američkih saveznih država koje će legalizirati ovakav oblik zabave onda je pred industrijom i time investitorima pobjeda nadomak. Naravno sve izraženija konkurencija i raniji vrtoglavi rast cijena dionica ovih kompanije kao i trenutna stvarnost koja i dalje uključuje prevrtljivi virus koji mutira može poremetiti plan igre.

20. travanj 2024 23:18