Svijet
StoryEditor

Zbog nedostatka radnika u mesnoj industriji, u Britaniji će raditi zatvorenici

24. Kolovoz 2021.
mesna industrija

Klaonice, mesnice i prerađivači mesa u Velikoj Britaniji uzaludno pokušavaju riješiti problem nestašice radne snage koju su prouzročili pandemija covida 19 i brexit, a potraga ih je dovela i do zatvorenika, pišu britanski mediji.

Čelnici mesne industrije razgovarali su u ponedjeljak s vladom o mogućnostima povezivanja poduzeća sa zatvorima kako bi se popunila slobodna radna mjesta.

Udruga neovisnih dobavljača mesa za BBC je priopćila da trenutno imaju oko 14 000 slobodnih radnih mjesta, što odgovara oko 15 posto radne snage u sektoru.

Covid, Brexit i percepcija o radnom mjestu u mesnoj industriji mogli bi izazvati 'krizu zapošljavanja', upozorili su.

Poduzeća će se zato nastojati povezati s otvorenim zatvorima čiji su zatvorenici uključeni u program privremenog puštanja na slobodu radi stjecanja radnog iskustva (ROTL) i lakšeg povratka u zajednicu, izvijestila je udruga.

Tony Goodger iz udruge najavljuje da će kontaktirati članove kojima trebaju radnici i surađivati ​​s ministarstvom pravosuđa kako bi ih povezali sa zatvorskim službama radi zapošljavanja sadašnjih i bivših zatvorenika.

Neki su članovi udruge već zaposlili zatvorenike preko ROTL-a, napomenuo je Goodger, dodavši da su 'pristojni, vrijedni i spremni učiti', a mnogi su u zatvorima stekli i vještine zaštite sigurnosti hrane, što će im pomoći da se zaposle u mesnoj industriji.

Proizvođač purećeg mesa Bernard Matthews već je uspostavio veze sa zatvorom HMP Norwich i redovito ga posjećuje u sklopu ciklusa zapošljavanja kako bi procijenio kandidate i ponudio zatvorenicima ugovore koji počinju nakon njihova izlaska na slobodu.

Prehrambena industrija pokušala je pronaći radnike i među bivšim vojnicima, ali odaziv je bio slab, navodi BBC.

20. srpanj 2024 09:50