Svijet
StoryEditor

Zoom u nadmetanju sa Salesforceom za kupnju platforme Five9 vrijedne 14,7 milijardi dolara

17. Kolovoz 2021.
zoom, salesforce
Piše: Danica Gršković

Zoom je prošlog mjeseca objavio da namjerava kupiti Five9, vodeću softversku tvrtku za kontakt centre 'u oblaku' (cloud-based contact center), u vrijednosti od 14,7 milijardi dolara, što bi bila njihova najveća akvizicija do sada. Čini se da Zoom prilikom ove akvizicije ima i konkurenta, no iako analitičarska nagađanja tvrde da je riječ o američkoj tvrtci za upravljanje odnosima s kupcima Salesforce vrijednoj 242 milijarde dolara, iz Zooma nisu htjeli potvrditi o kome se radi.

Navodno je ranije ovog ljeta Zoomova konkurentna tvrtka kontaktirala direktora tvrtke Five9 Rowana Trollopea koji je bio zainteresiran za suradnju i za tržišnu dioničku transakciju Five9 kojem se vrijednost procjenjuje na oko 12 milijardi dolara. Razgovori s tom drugom zainteresiranom tvrtkom završili su nakon što je upravni tim Five9 odlučio da njihova razina interesa za transakciju 'nije dovoljno uvjerljiva'. Stoga se Five9 okrenuo dogovorima sa Zoomom.

Analitičari ističu da Salesforceova velika kupnja Slacka, platforme za poslovnu komunikaciju, od 27,7 milijardi dolara još nije bila gotova kada je posao između Zooma i Five9 javno objavljen. U tim bi okolnostima Salesforceu bilo teško odmah kupiti tvrtku poput Five9.

Analitičari stoga zaključuju da je, po svemu sudeći, Salesforce tvrtka koja je zainteresirana za daljnje akvizicije i ulaganja u Five9. Činjenica da je Salesforce htio kupiti Five9 upućuje na to da je ta tvrtka zainteresirana za veće akvizicije, čak i vrlo brzo nakon kupnje Slacka. Uz to, akvizicija potpuno razvijene platforme kontaktnog centra poput Five9 dala bi im alternativu koja bi mogla pomoći da se iskoristi veći poticaj za virtualne kontakt centre tijekom pandemije.

Ta su nagađanja potaknula i špekulacije o tome koju bi sljedeću tvrtku mogao kupiti Salesforce, a to bi mogle biti tvrtke Genesys, Nice i Talkdesk.

24. travanj 2024 11:45