Tehnopolis
StoryEditor

Do podataka bez žice

17. Svibanj 2014.
Piše:
Branimir Kovač

Tableti i mobiteli približili su se osobnim računalima gotovo po svemu osim po prostoru za pohranu podataka. Kompanije su tu prlično škrte, a svako povećanje masno se naplaćuje bez obzira na to što je osta-tak hardvera identičan

Ovaj poslovni model usavršio je Apple koji svoje uređaje stavlja u različite cjenovne razrede isključivo na temelju prostora za pohranu te time ostvaruje velike profite. No 16, 32, 64, pa čak i 128 GB za današnje je standarde često premalo. Ne pomaže čak ni podrška za microSD kartice na dijelu Androidovih uređaja.

Tu u pomoć dolaze prenosivi tvrdi diskovi poput nove Seagateove Wireless Plus serije, koja donosi velik kapacitet po znatno povoljnijoj cijeni, a s vašim tabletima i mobitelima komunicira putem bežične Wi-Fi veze. Seagateov disk ima autonomiju rada od desetak sati, otprilike u razini autonomije jednog iPada, što omogućuje potpunu mobilnost u pohrani i uporabi fotografija, glazbe, videozapisa i drugih dokumenata.

Pristupa se s pomoću posebne aplikacije, a podržana je i sikronizacija sa servisima u oblaku kao što su Dropbox i Google drive. Podržane su platforme iOS, Android, Kindle Fire i Windows. Nude se tri modela - 500 GB te 1 i 2 TB, a stoje 150, 180 i 200 dolara.

25. travanj 2024 08:57