Tehnopolis
StoryEditor

Facebook ima velike planove za zemlje u razvoju

07. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Facebook je lansirao novu Android Facebook aplikaciju koja zemljama u razvoju omogućava korištenje te društvene mreže bez prevelike potrošnje podatkovnog prometa.

Aplikacija, naziva Facebook Lite, trenutno je dostupna diljem Azije, a ubrzo će se proširiti na neka područja Latinske Amerike, Afrike i Europe. U mnogima od zemalja u navedenim područjima dostupna je samo 2G mreža.

- Naš je cilj ljudima ponuditi izbor. Na taj način, čak i ako se suočavaju s mrežnim ograničenjima, i dalje mogu koristiti Facebook. – izjavio je voditelj projekta Vijay Shankar.

Aplikacija je manja od jednog megabajta, što je u usporedbi s veličinom regularne aplikacije, koja iznosi 97 Mb, zamjetno manje. Sadrži se od klasičnih funkcionalnosti kao što su NewsFeed, status, notifikacije i fotografije, ali neće obuhvaćati video zapise i lokacijske usluge.

Aplikacija je dijelom šireg Facebookovog projekta Internet.org (iako, treba napomenuti da povezanost nije službeno potvrđena), čiji je krajnji cilj na internet dovesti 4,5 milijardi ljudi koji i dalje nemaju pristup mreži. Doduše, nemoguće je ne uočiti kako će Facebook na taj način drastično proširiti svoju bazu korisnika i oglašavačku moć, što u konačnici dovodi do sve većeg profita.

29. travanj 2024 17:42