Tehnopolis
StoryEditor

Je li ovo najbolji televizor na svijetu?

12. Rujan 2015.
Piše:
Branimir Kovač

Nakon što su prošle godine svi proizvođači ugasili proizvodnju plazmatskih televizora, najzahtjevniji ljubitelji besprijekorne slike ostali su na cjedilu. Ovogodišnji sajam IFA pokazuje kako ipak dolaze bolji dani, a nova je zvijezda OLED tehnologija.

OLED paneli zbog visoke cijene dosad se nisu jače probili na tržištu, no sada sve više vrhunskih proizvođača predstavlja svoje modele televizora s ovim panelima. Pridružio im se i Panasonic čiji TX-65CZ950 već prati fama ‘najboljeg televizora na svijetu’. Bilo to istina ili ne, riječ je o apsolutnom vrhu onoga što nudi suvremena tehnologija. Riječ je o 65-inčnom televizoru sa zakrivljenim OLED panelom u punoj 4K rezoluciji i podrškom za HDR videostandard. Ono što je ključno jest to da OLED panel omogućuje boje, kontrast i dinamiku slike bez premca, a iako su LCD paneli postigli velik napredak, riječ je o sasvim drugoj klasi uređaja.

Panasonicov model tako nudi potpunu crnu za koju kažu da je uvjerljivija i od one na vrhunskim plazmatskim televizorima. Zanimljivo je da je jedan od profila slike nazvan True Cinema kalibriran uz pomoć holivudskih majstora kako bi ‘po defaultu’ pružio najkvalitetnije postavke slike. Televizor je inače pogonjen Firefox OS-om. U trgovinama se očekuje u listopadu, a cijena nije objavljena, no zasigurno će biti paprena.

22. ožujak 2023 00:12