Tehnopolis
StoryEditor

Umjetna inteligencija otvara vrata nove ere mobilne tehnologije

23. Studeni 2017.

Huawei Mate 10 Pro, najnoviji pametni telefon iz Huawei obitelji, napravio je velik iskorak u upotrebi napredne tehnologije umjetne inteligencije za koju se predviđa da će u narednim godinama biti glavni pokretač preobrazbe tehnologije i interakcije ljudi.

U Huaweiju mnogo ulažu u integraciju tih tehnologija u svoje modele pa je Huawei Mate 10 Pro prvi inteligentni telefon s ugrađenom umjetnom inteligencijom dostupan u središnjoj i istočnoj Europi. Kako bi uređaj bio dovoljno snažan za nove tehnologije, dolazi s Huawei Kirin 970 čipsetom, mobilnom platformom za umjetnu inteligenciju s NPU koji se sastoji od osmojezgrenog CPU i 12-jezgrenog GPU. Komponente vrhunske kvalitete omogućuju izvršavanje zadataka do 25 puta brže i 50 puta efikasnije od četverojezgrenog Cortex A73 klaster CPU.

Wang Yanmin, čelnik Huaweija za zemlje središnje Europe i nordijsku regiju izjavio je da će „mobilna umjetna inteligencija poremetiti budućnost pametnih telefona“. Najavio je i kako će se uskoro pojaviti brojne nove primjene mobilnih uređaja koje će dovesti do stvaranja novih mobilnih aplikacija i usluga. „Instalacijom umjetne inteligencije na mobilne uređaje, uređajima će se omogućiti bolje razumijevanje korisnika, što će im zauzvrat donijeti automatiziranu isporuku personaliziranih usluga i doživljaja“, tvrdi Yanmin.

Inteligentni asistent

A Huawei na tom polju razvija napredne usluge. Samo jedan od primjera korištenje je kamere kako bi se fotografirala neka informacija, primjerice, najava kino projekcije filma. Do sada je takva fotografija mogla služiti kao podsjetnik samo ukoliko se korisnik sjeti pogledati u galeriju, a primjenom umjetne inteligencije tu će fotografiju uređaj sam analizirati i razumjeti što je na njoj. Na taj način, inteligentni telefon će informaciju shvatiti i poduzimati određene radnje. U slučaju s kino projekcijom, inteligentni telefon bi mogao sam potražiti kada je prva sljedeća projekcija na koju korisnik stigne s obzirom na obveze u kalendaru, rezervirat će kartu i unijeti podsjetnik u kalendar. Ovo je iskorak u budućnost mobilne tehnologije u kojoj će inteligentni telefoni razmišljati za svoje korisnike.

O Huaweiju

Huawei je sa svojim proizvodima i uslugama prisutan u više od 170 zemalja, njima se koristi trećina svjetske populacije, a prema broju isporuka u 2015. godini tvrtka je i treći najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu. Huawei ima 16 istraživačkih razvojnih centara (R&D) smještenih u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Indiji i Kini. Huawei Consumer Business Group jedna je od tri poslovne sastavnice Huaweija čiji su fokus pametni telefoni, računala i tableti, nosivi pametni uređaji, usluge ”u oblaku” (cloud) i sl. Globalna mreža Huaweija izgrađena je na 20 godina ekspertize u telekom sektoru, a posvećena je pružanju najnovijih tehnoloških iskoraka potrošačima diljem svijeta. ”Omogućavamo izgradnju bolje povezanog svijeta”, krilatica je koju svakodnevno ostvaruje i živi Huawei Business Consumer Group.

Za više informacija posjetite Huawei stranicu za korisnike, Facebook, Showcase aplikaciju, Instagram, You Tube te Twitter.

21. svibanj 2022 18:00