Preporučeno
StoryEditor

Banke potencijalne mete mjerkaju na sve strane

22. Listopad 2016.

Na hrvatskome bankarskom tržištu sve je samo ne dosadno. Bankari se međusobno mjerkaju, snimaju se potencijalne mete, a ponešto od (doduše neprovjerivih) informacija dođe i do nas. Problemi talijanske banke UniCredit, koja prodaje razna poslovanja po Europi ne bi li prikupila šest milijardi eura svježega kapitala da bi podignula razinu adekvatnosti kapitala na minimalnih 12,5 posto do 2018., potencirali su i moguća preslagivanja u Hrvatskoj. O ideji prodaje Zagrebačke banke govori  se već neko vrijeme, a navodno top-bankari iz Milana razgovaraju s kolegama iz Société Généralea, o čemu je Lider nedavno već pisao.

Budući da će u tom slučaju pariška grupacija morati prodati Splitsku banku, navodno se već vode ozbiljni pregovori s OTP bankom. No OTP nije zainteresiran jedino za Splitsku. Prema Liderovim neslužbenim informacijama, mađarska banka navodno je postigla dogovor o kupnji Podravske banke, ali sve je stalo dok se ne vidi što će biti sa Splitskom bankom. Iz OTP-a su nam poručili da ne mogu komentirati nagađanja, da su ozbiljno posvećeni svom poslovanju i razvoju u Hrvatskoj te prate sve mogućnosti. Ako bi OTP kupio i Splitsku i Podravsku banku, nastala bi četvrta po veličini banka u Hrvatskoj s 44 milijarde kuna aktive.

To nije jedina potencijalna promjena na domaćem bankarskom tržištu. Naime, kako velike banke snimaju potencijalne akvizicije i analiziraju poslovanja mnogih, tako se pojavila i informacija o još jednoj namjeri kupnje. Prema neslužbenim informacijama, Addiko banka također bi mogla ojačati svoj portfelj, i to kupnjom Sberbanka, o kojemu još od veljače kruže glasine o prodaji. Iz Addiko banke, kojoj je na čelu Mario Žižek, nisu htjeli komentirati spekulacije i poručuju da uvijek razmatraju potencijalne nove prilike i mogućnosti za razvoj poslovanja i ostvarenja poslovne strategije. Međutim, Sberbank demantira da je na prodaju i poručuje  da, ‘iako u načelu ne komentiraju nagađanja i glasine s tržišta, u ovom slučaju vrlo jasno kažu kako se ne vode nikakvi razgovori ili pregovori te ne postoje planovi za prodaju Sberbanka d.d. u Hrvatskoj‘. Ako bi se taj scenarij ipak dogodio, Addiko banka postala bi peta po veličini banka u Hrvatskoj s aktivom od 33,4 milijarde kuna.

Pokažu li se sva spomenuta nagađanja o mogućim preuzimanjima točnima, dogodila bi se promjena na rang-listi najvećih banaka u Hrvatskoj. Pritom bi Zaba, PBZ i Erste ostali među top tri banke, a na četvrto mjesto (s osmoga) izbila bi OTP banka; Addiko bi se pak pomaknuo sa šestoga na peto mjesto. Gubitnik bi u tom slučaju bio RBA, koji bi s četvrtoga pao na šesto mjesto.

22. ožujak 2023 01:03