Preporučeno
StoryEditor

Dalić: Prognoze EK prepoznale pozitivne trendove u hrvatskom gospodarstvu

13. Veljača 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u ponedjeljak da najnovije, pozitivne prognoze EK u vezi Hrvatske vidi kao prepoznavanje pozitivnih postojećih trendova u gospodarstvu, kao i brojnih mjera koje je Vlada već donijela radi jačanja rasta.

"Pozitivne prognoze EK u stvari vidim kao prepoznavanje pozitivnih postojećih trendova u gospodarstvu, a isto tako i brojnih mjera koje je Vlada već donijela, a koje su usmjerene na jačanje i osnaživanje gospodarskog rasta", kazala je Dalić novinarima nakon poslovnog ručka u organizaciji Američke gospodarske komore (AmCham).

Europska komisija u ponedjeljak je u zimskim ekonomskim prognozama znatno podigle procjene rasta hrvatskog gospodarstva - za prošlu godinu očekuje rast od 2,8 posto, ove godine 3,1 posto, dok za sljedeću godinu predviđa skromniji rast od 2,5 posto. U odnosu na zadnje, jesenske ekonomske prognoze, objavljene 9. studenoga 2016. to predstavlja znatnu korekciju naviše. Komisija je prošle jeseni projicirala rast hrvatskog gospodarstva za 2016. godinu na 2,6 posto, za 2017. 2,5 posto, a 2018. 2,4 posto.

>>>Dalić: Trendovi pokazuju da se proizvodna i izvozna sposobnost gospodarstva poboljšavaju

"Rekla bih da su te prognoze jedan od dokaza da se naše mjere prepoznaju, a ono što je najvažnije jest stvarna i aktualna gospodarska aktivnost koju ćemo ostvariti u 2017. i gdje svi zajedno, i Vlada sa svojim mjerama i poduzetnici iskorištavanjem poslovnih prilika, trebamo prionuti da se te prognoze realiziraju u stvarnoj aktivnosti, odnosno da stvarni rast bude veći, snažniji i stabilniji od samih prognoza", istaknula je.

EK je istaknula i da poticaj daljnjem rastu vidi u nastavku rasta domaće potražnje, posebno osobne potrošnje dodatno potaknute izmjenama poreza na dohodak, a očekuje se i rast investicija potaknutih povoljnim uvjetima financiranja i korištenjem europskih fondova. EK, naime, procjenjuje da će ove godine potrošnja u Hrvatskoj porasti 3,4 posto, a ukupne investicije za 5,2 posto.

Na upit novinara da komentira ocjenu Komisije da će većina gospodarskog rasta proizaći iz osobne potrošnje te može li se promijeniti taj trend tako da potičemo investicije kako ne bismo opet imali neodrživ gospodarski model rasta, Dalić je navela da je cilj Vlade da postoji uravnotežen doprinos različitih sastavnica gospodarske aktivnosti - i osobne potrošnje i investicija i izvoza.

"Cilj Vlade je stabilan i dugotrajno održiv gospodarski rast. U ostvarenju tog cilja važno je da postoji uravnotežen doprinos različitih sastavnica gospodarske aktivnosti, i osobne potrošnje i investicija i izvoza. To je naš cilj i upravo mjere poreznog rasterećenja, snižavanje stope poreza na dobit, administrativno rasterećenje, pojednostavljenje zakonodavstva, snižavanje neporeznih nameta, usmjereno je u pravcu poboljšanja uvjeta poslovanja, poboljšanja poslovne klime i jačanja onog dijela gospodarskog rasta koji se tiče investicija", poručila je Dalić.

17. travanj 2024 05:29