Preporučeno
StoryEditor

Davor Štern: Pojeftinjenje nafte osjetit će se kroz povećanu dobit poduzeća koja koriste njezine derivate

19. Rujan 2016.

- Potražnja diktira cijenu nafte, ako će proizvođači nafte povećavati proizvodnju bez ikakve regulacije, a regulacija više ne postoji, onda je daljnji pad cijena nafte jedino što slijedi, komentirao je energetski stručnjak Davor Štern najave da Libija i Nigerija planiraju povećati proizvodnju nafte.

Upitan kako će se to odraziti na hrvatsko tržište, Štern odgovara da se porast BDP-a i drugih ekonomskih pokazatelja djelomično tumači padom cijena naftnih derivata pa je moguće da će se daljnjim padom cijena taj utjecaj nastaviti, ali ne vjeruje da će doći do pada cijena općenito.

- Pojeftinjenja nafte osjetit će se kroz povećanu dobit poduzeća koja koriste njezine derivate, no ne vjerujem da će doći do pada cijena na tržištu. Teško da će pojedinac to moći osjetiti kroz pad cijena kruha, mlijeka, novina i ostalih namirnica.

- Što se tiče domaće proizvodnje nafte, u tom segmentu nećemo imati neku korist s obzirom na to da je taj proces prilično skup, rekao je Štern koji smatra da je teško predvidjeti koliko bi ovakva situacija na tržištu nafte mogla potrajati.

- Nepredvidljivo je koliko će ovaj trend potrajati. Cijene će se kolebati između 40 i 50 dolara po barelu, a niže od 40 dolara ne može biti. Hoće li cijena biti 45 ili 40 dolara, to više nije velika razlika, osobito ako se prisjetimo skokova iz prošlosti. Ova situacija mogla bi potrajati ako ne nastupi neki događaj na svjetskoj razini koji bi mogao izazvati rast cijena nafte na globalnom tržištu, zaključio je bivši ministar gospodarstva Davor Štern.

22. ožujak 2023 13:51