Preporučeno
StoryEditor

EK donijela odluku o standardu elektroničkih računa

20. Ožujak 2017.

Europska komisija ovog je petka objavila kako je donesena odluka o standardu elektroničkih računa prema direktivi 2014/55/EU koja se odnosi na slanje i zaprimanje elektroničkih računa u javnoj nabavi. Nakon objavljivanja standarda može se krenuti s intenzivnom uporabom elektroničkih računa unutar država članica Europske Unije.

Svim državama članicama 2018. godina zadana je kao krajnji rok za uvođenje razmjene elektroničkih računa u javnoj nabavi.

EU norma propisuje podatkovne modele eRačuna koji se mogu razmjenjivati unutar Europske Unije. Time se omogućuje potpuna prekogranična interoperabilnost, odnosno podatkovna razmjena eRačuna neovisno o državama između kojih se razmjenjuje eRačun.

>>>Ministar odgodio dostavljanje obrazaca o nenaplaćenim računima

eRačuni smanjuju mjesečne troškove, ovjereni su aplikativnim certifikatom i vremenskim žigom te su pravno usklađeni sa svim HR i EU regulativama i zakonima. U poslovanju ubrzavaju naplatu i računovodstvo, a također povećavaju sigurnost i kontrolu nad primljenim i poslanim računima. Svaki eRačun ima status preporučene pošiljke jer pošiljatelj putem korisničkog sučelja servisa može točno utvrditi kada je eRačun preuzet.

19. travanj 2024 03:16