Preporučeno
StoryEditor

Europski zakonodavci traže status ‘elektroničke osobe‘ za robote

23. Lipanj 2016.

Europsko Vijeće za zakonske poslove (JURI) objavilo je nacrt izvješća s preporukama Europskoj komisiji za zakonsku regulaciju automatizacije i robotizacije u kojem, među ostalim, sugerira da se roboti klasificiraju kao "elektroničke osobe", a njihovi vlasnici obvežu na plaćanje doprinosa za socijalnu skrb.

Izvješće Komisiju poziva da razmotri scenarij u kojem bi "najsofisticiraniji autonomni roboti mogli biti uređeni statusom elektroničke osobe s konkretnim pravima i obvezama" i poziva na stvaranje registra autonomnih robota u svrhu reguliranja njihov zakonskih obaveza i odgovornosti. Traži se da organizacije koje posegnu za automatizacijom registriraju uštede u plaćanju doprinosa korištenjem robota umjesto ljudi kako bi se one mogle oporezovati.

Robotizacija "predstavlja izazov ljudskom kapacitetu da kontrolira svoje kreacije i posljedično možda i kapacitetu da upravljamo svojom sudbinom i osiguramo opstanak vrste."

Izvješće navodi da se EU treba suočiti s "realitetima nove industrijske revolucije" u kojoj uzlet robotike i umjetne inteligencije izaziva zabrinutost oko zaposlenosti ili održivosti sustava socijalne skrbi.

- Ljudska vrsta stoji na pragu nove ere u kojoj sve sofisticiraniji roboti, botovi, androidi i druge manifestacije umjetne inteligencije izgledaju spremni da s lanca puste novu industrijsku revoluciju za koju je izgledno da će dodirnuti sve slojeve društva. Od vitalnog je značaja za zakonodavstvo da razmotri sve njene implikacije – piše u nacrtu izvješća.

Roboti i umjetna inteligencija sve češće rade u automatiziranim (lights-out) tvornicama, ali preuzimaju i takve zadaće kakve su skrb za onemoćale, vožnja automobila, kirurgija ili bankarstvo, što redom izaziva strah od rastuće nezaposlenosti, nejednakosti ili alijenacije.

- U konačnici, postoji mogućnost da umjetna inteligencija u razdoblju od nekoliko desetljeća nadmaši ljudske intelektualne kapacitete na način koji bi, ukoliko izostanu pripreme, mogao predstavljati izazov ljudskom kapacitetu da kontrolira svoje kreacije i posljedično možda i kapacitetu da upravljamo svojom sudbinom i osiguramo opstanak vrste – navode autori izvješća, pozivajući na "postepen, pragmatičan i oprezan pristup" u razvoju zakonodavstva za robotiku.

01. ožujak 2024 23:17