Preporučeno
StoryEditor

Goran Marić i Slaven Dobrović na Liderovoj konferenciji 48 sati - susret gradonačelnika i poduzetnika

21. Studeni 2016.

Goran Marić, ministar državne imovine i Slaven Dobrović, ministar zašite okoliša na Liderovoj konferenciji 48 sati – susret gradonačelnika i poduzetnika odgovorit će na goruća pitanja aktiviranja državne imovine te gospodarenja otpadom. Na konferenciji koja se od 23.-25. studenog održava u Puli, detalje porezne reforme te njen utjecaj na jedinice lokalne samouprave raščlanit će glavna državna rizničarka i pomoćnica ministra financija Ivana Jakir Bajo te zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vurajić Kudeljan.

Državna imovina

Hrvatska je u proteklih 25 godina imala različite institucije i modele upravljanja državnom imovinom, ali ni jedan nije ispunio ciljeve, a državna imovina i dalje nije dovoljno iskorištena. Stoga bi, kako je najavljeno iz Vlade, ustroj ministarstva državne imovine trebao omogućiti rješavanje niza problema s neiskorištenim državnim vlasništvom, a svoju ulogu u ovome procesu trebale bi imati i jedinice lokalne samouprave.

Prve poteze novog ministarstva na Liderovoj konferenciji  okupljenim poduzetnicima i gradonačelnicima prezentirat će ministar državne imovine Goran Marić, koji najavljuje kako će aktiviranje državne imovine donijeti  rast gospodarstva  i veće prihode u proračun.

Zbrinjavanje otpada

Ministarstvo zaštite okoliša dobilo je od Europske komisije ‘zeleno svjetlo‘ za okvir novog Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2016. do 2022., a time i za unapređenje postojećeg sustava koji se bazira na prethodnom Planu i izgradnji 13 centara za gospodarenje otpadom. Poboljšanje sustava gospodarenja otpadom omogućit će Hrvatskoj da ispuni preuzete obveze EU, a to znači da joj neće morati plaćati kaznene penale.

U Puli donosimo odgovore i na sva pitanja vezana za efikasno gospodarenje otpadom  - svoje planove  i zahtjeve od gradova predstavit će ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, a o mogućnostima oko zbrinjavanja otpada govorit će i direktor Fonda za zaštitu okoliša Ljubomir Majdandžić.

Porezna reforma

Paket poreznih zakona koji bi trebali stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine, zahtijevat će i prilagodbu lokalne samouprave. Moguće rupe u proračunima jedinica lokalne uprave i samouprave zbog promjena u porezu na dohodak te ukidanje porezne olakšice za kupnju prve nekretnine, izazvale su žestoke rasprave u Saboru.  Na konferenciji 48 sati – susret gradonačelnika i poduzetnika temeljitu analizu efekata porezne reforme na lokalnu samoupravu čut ćemo od Ante Baje s Instituta za javne financije, dok će o njezinoj praktičnoj primjeni  više reći i glavna državna rizničarka i pomoćnica ministra financija Ivana Jakir Bajo te zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vurajić Kudeljan.

Na konferenciji će, među ostalima, govoriti gradonačelnici Zaprešića, Pule, Velike Gorice, Jastrebarskog, Umaga, i Rijeke, a više o konferenciji doznajte ovdje.

48 sati_POZADINA_1504x1129px

19. travanj 2024 14:24