Preporučeno
StoryEditor

Kovač: Hrvatska kao predsjedavajuća zemlja EU dodatno će motivirati iseljeništvo na ulaganja

11. Listopad 2016.

- Mi, hrvatski poduzetnici iz iseljeništva želimo ulagati i raditi na povezivanju gospodarstva, ali investicije traže sigurnost i idu tamo gdje je sustav jasan i učinkovit, upozorio je Josip Hrgetić, direktor projekta Meeting G2, na bolnu točku hrvatske ekonomije otvarajući drugi dan trodnevne poslovne konferencije Meeting G2.2 pod nazivom Hrvati zajedno u biznisu koja se održava od 10. do 12. listopada u Kongresnom centru Forum u Zagrebu.

Uz uspjeh što je ove godine povučeno dvostruko (7,5 milijardi kuna) više bespovratnih sredstava iz europskih fondova u području investicija od onoga što je Hrvatska uložila u proračun Europske unije (3,5 milijarde kuna), tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat pohvalio se i napretkom u vidu financijskih instrumenata pomoći za obrte, mala i srednja trgovačka društva, kao i radom na pravnom sustavu koji štiti investitore i njihov kapital.

- Dijaspora je okružena oceanima i mi moramo graditi mostove, ali ne čelikom, ni pojedincima, već povezivanjem institucija, izjavio je dr. sc. Damir Kušen, veleposlanik Republike Hrvatske u Australiji, koji radi na povezivanju Hrvatske gospodarske komore i hrvatskih poduzetnika s raznih kontinenata.

- Iseljeništvo je jako pomoglo svima nama u Hrvatskoj. Nakon toga bio je prisutan čak i neprijateljski odnos prema Hrvatima izvan Hrvatske. Sada imamo vladajuću garnituru koja je otvorena prema iseljeništvu i koja ga doživljava kao dio nas koji živi vani, kao braću i sestre, prijatelje, rekao je Miro Kovač, tehnički ministar vanjskih i europskih poslova, konstatiravši da je riječ o novoj klimi investiranja.

Đuro Horvat: Zadnjih je 5 minuta da se država sredi!

Tehnički ministar Kovač pritom je naglasio kako imamo puno mogućnosti širenja poslovanja u prekomorskim zemljama s obzirom na to da se tamo odvija svega 13% hrvatske trgovinske razmjene, ostalih 87 % odnosi se na zemlje Europe. Također, napomenuo je kako je na prvome mjestu pravna država jer ona omogućava gospodarski rast te da nitko neće investirati novce koje je mukotrpno zaradio ako Hrvatska nije sigurna zemlja. Stoga će Vlada nastaviti ulagati napore kako bi Hrvatska bila "jedna normalna europska država u koju će naši prijatelji Hrvati iz inozemstva dolaziti, investirati i biti s njom povezaniji i ponosni na nju, i to ne samo zbog sporta", rekao je tehnički ministar Kovač. Dodao je kako se poseban trud ulaže u to da 2020. godine Hrvatska postane predsjedavajuća zemlja Europske unije što bi trebalo dodatno motivirati hrvatsko iseljeništvo na investicije, a državnu upravu da se osposobi.

Matt Darko Sertić: Ne vidim neke promjene u investicijskoj klimi u Hrvatskoj

Konferenciju je pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske organizirao multidisciplinarni tim Hrvata iz dijaspore i domovine s ciljem povezivanja gospodarstvenika kroz razmjenu znanja i društvenog umrežavanja, a s obzirom na to da se okupilo oko 170 poduzetnika iz 18 različitih zemalja, Hrvati su pokazali ozbiljnu namjeru zajednički uspijevati u biznisu.

04. veljača 2023 23:19