Preporučeno
StoryEditor

Mali ulagači i dalje zaziru od kupnje dionica, no tu su investicijski fondovi

24. Kolovoz 2019.

Kada u samo 25 trgovinskih dana u dosadašnjem dijelu godine, od njih ukupno 160, redovni promet dionicama bude iznad 10 milijuna kuna, onda nažalost ne možemo govoriti o jako atraktivnom tržištu kapitala. Ipak, postoje dionice i sektori u koje se isplati ulagati, a što naši najbolji fond menadžeri redovito rade. Smatraju da hrvatsko tržište kapitala ima potencijal za rast i razvoj. No, tu rečenicu već godinama ponavljaju i govore.

- Tržište još uvijek pruža atraktivne prilike, pogotovo nakon što se smirila situacija oko Agrokora. Kompanije ostvaruju solidne rezultate a i makroekonomska situacija je stabilna. U onoj mjeri u kojoj se poveća likvidnost, u toj mjeri će i tržište biti interesantnije - smatra Igor Filipović, Portfolio manager OTP investa.

Davor Klasnić, portfolio manager Raiffeisen investa ističe kako je domaće tržište kapitala zanimljivo ako ga promatramo u smislu diverzifikacije ulaganja kad je jedan dio imovine izložen domaćem tržištu.

- Strana tržišta su pokazala sposobnost bržeg oporavka nakon razdoblja povećane volatilnosti uslijed veće likvidnosti te dostupnih instrumenata za zaštitu portfelja - objašnjava Klasnić.

Hrvatsko dioničko tržište ima atraktivnih dionica u koje vrijedi ulagati na dugi rok. S druge strane isto tržište je vrlo maleno i zato ne nudi dovoljno likvidnosti za veća ulaganja, ali niti prilike u nekim sektorima poput npr. IT sektora, velikog dijela proizvodnog sektora i slično.

- Adaptirali smo se na takve uvijete na način da ulažemo u regionalna dionička tržišta koja su sličnija po strukturi i veličini ekonomija. Tako naš fond Intercapital SEE Equity ulaže pretežno u hrvatske, slovenske i rumunjske dionice što nam pomaže u geografskoj i sektorskoj diverzifikaciji. Npr. u Hrvatskoj je posljednjih nekoliko godina turizam postao atraktivan sektor, u Sloveniji su to financijske institucije i proizvođački sektor dok je u Rumunjskoj pretežnu naglasak bio na energetskom i bankarskom sektoru - ističu iz  Intercapital Asset Managementa.

S druge strane, pored dionica, veliki igrači ulažu i u obveznice koje su posljednje vrijeme postale jako zanimljive za ulaganje. Marin Hrešić, predsjednik Uprave PBZ investa ističe kako domaće obvezničko tržište privlači izniman interes domaćih institucionalnih ulagatelja, a veći je i interes stranih ulagatelja, posebice nakon povratka kreditnog rejtinga na investicijsku razinu.

- Iako je CROBEX, kako smo prognozirali u Lideru početkom godine, ostvario rast, domaće dioničko tržište ne uspijeva ponovo pobuditi veći interes domaćih malih ulagatelja, zbog čega se niti likvidnost na domaćoj burzi ne uspijeva vratiti na razine iz nekih prijašnjih godina. Kako su najveći ulagači u UCITS fondove građani, bez većeg interesa te kategorije ulagatelja niti dionički ni mješoviti fondovi ne mogu povećati svoja ulaganja na domaćem dioničkom tržištu. Za atraktivnost domaćeg tržišta bili poticajni novi IPO-ovi većih državnih i privatnih tvrtki. Potrebno je i dodatno raditi na edukaciji građana na razine struke i industrije - smatra Hrešić.

18. travanj 2024 06:16