Preporučeno
StoryEditor

MMF: Bogatije zemlje trebaju pomoći radnicima pogođenima liberalizacijom

11. Travanj 2017.

Bogatije zemlje svijeta trebale bi pomoći radnicima pogođenim liberalizacijom trgovine koja postaje sve nepopularnija nakon globalne financijske krize, potičući jačanje protekcionizma, stoji u izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U tom se izvješću, koje su zajednički izradili MMF i Svjetska trgovinska organizacija (WTO), poziva na veće obučavanje i usavršavanje radnika, snažnije mreže socijalne sigurnosti i ostale mjere koje bi mogle ublažiti šokove proizišle iz premještanja industrije i veće konkurencije, prije svega u SAD-u i Europi.

Gubitak radnih mjesta u određenim sektorima ili regijama u razvijenim gospodarstvima je više rezultat tehnoloških promjena nego trgovine, kaže se u izvješću MMF-a, objavljenom u ponedjeljak. Međutim, prilagodbe u trgovini mogu dovesti do negativnih posljedica po ljude i gospodarstvo koje su nerijetko koncentrirane, ponekad surove, a prečesto i predugo traju, istaknuli su.

>>>MMF: masovni egzodus iz istočne Europe koči ekonomije, ruši BDP

U izvješću nadalje ističu da je globalna trgovina rasla u prosjeku za šest posto godišnje od 1960. do 2007. godine - početka globalne financijske krize - i da je takva pojava dovela do prosječne godišnje stope gospodarskog rasta od tri posto u tom istom razdoblju.

Međutim, od početka novog tisućljeća ‘kočničari‘ rasta trgovine, produktivnosti i dohotka su sporiji tempo trgovinskih reformi, jačanje protekcionizma u razdoblju nakon krize te rizik daljnjih preokreta, stoji u izvješću objavljenom uoči skorašnjih redovnih proljetnih zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Prema jednom istraživanju na koju se poziva to izvješće, trgovina s Kinom dovela je do toga da je u američkom sektoru proizvodnje od 1999. do 2011. godine izgubljen milijun radnih mjesta, uz 1,4 milijuna neproizvodnih radnih mjesta.

Previše pojedinaca i zajednica je trgovina zaobišla i postoje legitimni razlozi za nezadovoljstvo, ističe se u najnovijem MMF-ovu izvješću, ali i napominje da nije lako razlučiti koji su pritisci proizišli iz prilagodbi u trgovini od onih izazvanih tehnološkim napretkom.

U izvješću ipak ustraju na tome da je za oživljavanje globalnog rasta važan izrazitiji napredak u smjeru slobodnije trgovine.

07. listopad 2022 22:11