Preporučeno
StoryEditor

Ovo su mali i srednji metaloprerađivači koji rastu i osvajaju tržišta

02. Srpanj 2016.

Ne živi se od tradicije i velikih imena, nego od izvoznih poslova i ulaganja u nove strojeve i tehnologije. Upravo je to formula uspjeha brojnih malih i srednjih metaloprerađivača koji su uspjeli pronaći strane kupce i uključiti se u europske nabavne lance. I zato metalci izvoze više od pola proizvodnje!

O ovoj temi više možete pročitati u novom broju Lidera koji je na kioscima, a sada vam predstavljamo male i srednje metaloprerađivače koji rastu i osvajaju tržišta.

Industrius Najbolji srednji izvoznik u prošloj godini ostvario je rast prihoda, dobiti i izvoza veći od sto posto u sve te tri kategorije ponajviše zahvaljujući poslovima u Južnoafričkoj Republici. Najviše kupaca dolazi iz sektora procesne i energetske opreme vezane uz termoelektrane i spalionice otpada u EU i JAR-u. Ove godine ulaže u novu proizvodnu halu u šibenskoj zoni Podi i planira regionalno širenje.

KFK Tehnika Projektira, izrađuje i montira aluminijsko-staklene fasade na građevinskim projektima diljem Europe i u SAD-u. Lani je imala rast prihoda od 91,2 posto i dobiti od čak 270 posto. Rast poslovanja posljednjih nekoliko godina temelji se na stalnim ulaganjima u novu i sofisticiranu tehnologiju, vlastiti razvoj novih proizvoda te u prodajnu mrežu širom svijeta.

Teh-Cut Specijaliziran za proizvodnju alata i specijalnih strojnih elementa na CNC strojevima, a nakon 15 godina ulaganja u tehnologiju i strojeve u vrijednosti većoj od 20 milijuna eura predstavlja tehnološki vrh za domaće prilike. Izvozi 99 posto proizvodnje, a radi dijelove za američke nuklearke te europsku automobilsku i elektroindustriju.

Midi Čakovec Gotovo stopostotni izvoznik na tržišta Njemačke, Austrije i Italije i pravi primjer uspješnih međimurskih metalaca. Raspolaže najmodernijom tehnologijom rezanja, savijanja, zavarivanja i lakiranja. Izrađuje konstrukcije i opremu prema narudžbi za kupce iz EU. Lani je imao rast prihoda od 19 posto i dobiti od 38,5 posto.

Adria Winch Izvozi 90 posto svega što napravi, a proizvodi opremu za brodske palube i među najboljima je na svijetu u proizvodnji vitla najvećih gabarita s pripadajućim softverom i povezane opreme. Riječ je o inovativnim proizvodima koji imaju stalne kupce izvan Hrvatske, a najviše ih je u Rusiji i Norveškoj.

HS Tech Zadarska tvrtka nastala na baštini SAS-a specijalizirana je za razvoj i proizvodnju visokobrzinskih elektromotornih vretena, specijalnih obradnih strojeva i sustava, a nudi i rješenja implementacije robotskih sustava. Jedna je od rijetkih domaćih tvrtki u metalskoj branši s vlastitim istraživanjem i razvojem.

Omega Tvrtka iz Breznice nudi usluge obrade metala bilo koje faze projekta. Opremljena je modernim strojevima za obradu metala koji zadovoljavaju i najkompleksnije zahtjeve tržišta. Proizvodni program čine vlastiti proizvodi te proizvodi izrađeni prema narudžbi, a od osnutka je orijentirana na zemlje EU, u koje odlazi oko 70 posto ukupne proizvodnje.

26. travanj 2024 10:16