Preporučeno
StoryEditor

Poduzetnika malo na izbornim listama, najviše na Mostovim

21. Kolovoz 2016.

Među 2456 kandidata na izbornim listama za predstojeće izbore tek se tu i tamo može pronaći poneka osoba koja ima ponešto iskustva u biznisu. Čini se da je takvih najviše na listama Mosta nezavisnih lista, koja ih ima u svakoj izbornoj jedinici. Josip Katalinić, voditelj Središnjega izbornog stožera Mosta nezavisnih lista, prvi je kandidat na listi za sedmu izbornu jedinicu. Iza Katalenića je 20 godina poduzetništva i suvlasnik je informatičkih tvrtki Login i Sustavi iz Rijeke s trideset zaposlenih. Kandidatkinja na listi za desetu izbornu jedinicu je poduzetnica Ivana Ninčević, predsjednica poduzetničkog centra Solin, a pokrenula je i Poduzetnički kamp. Vlasnik PG Bistrović d.o.o. Stjepan Bistrović dugogodišnji je poduzetnik, a na Mostovoj je listi u trećoj izbornoj jedinici.

– Osim navedenih, Most nezavisnih lista okupio je mnoga važna imena iz poduzetničke sfere djelovanja zbog toga što smatramo da upravo poduzetnici trebaju činiti okosnicu razvoja Hrvatske. Svojim znanjem, radom i idejama poduzetnici su preduvjet promjene za koju želimo da se dogodi u Hrvatskoj – kaže Božo Petrov, čelnik Mosta nezavisnih lista.

Na Mostovim izbornim listama su i Esad Čolaković, glavni menadžer Hrvatskog udruženja poduzetnika i menadžera CROMA, te Miroslav Šimić, koji je na prošlim izborima u Sabor došao iz Kraša.

HSS, koji je u koaliciji sa SDP-om, u desetoj izbornoj jedinici kandidirao je kontroverznog poduzetnika Stipu Gabrića, a SDP među izbornim kandidatima ima i dva predsjednika uprave: Dino Manestar upravlja hotelom Jadran u Crikvenici, a Danijel Ferić Hrvatskom lutrijom.

Nekoliko je osoba s poduzetničkim iskustvom i na listama HDZ-a: Domagoj Ivan Milošević je u sedmoj izbornoj jedinici, dr. sc. Đuro Njavro, vlasnik ZŠEM-a, u drugoj, a bivši ugostitelj, a potom ministar turizma Anton Kliman u osmoj. Izgleda da je na listama HDZ-a i SDP-a najmanje biznismena.

Od tri kandidata HSLS-a, koji je u koaliciji s HDZ-om, poduzetnik je nekad bio Darinko Kosor. Stranka Bandić Milan 365 je u prvoj izbornoj jedinici kandidirala Milanu Vuković Runjić, vlasnicu nakladničke kuće Vuković&Runjić.

U drugoj izbornoj jedinici stranka Pametno kandidirala je poduzetnika Dražena Oreščanina, vlasnika tvrtke Poslovna inteligencija. Oreščaninov cilj je, bude li izabran u Hrvatski sabor, zalagati se za povoljniju poduzetničku klimu i vraćanje povjerenja u politiku, odnosno političare.

– Namjeravam se zalagati za olakšavanje poslovanja poduzetnicima, smanjenjem poreznog opterećenja na rad, te za reformu obrazovanja. Također želim vratiti povjerenje u politiku jer je zbog načina na koji političari rade narušeno – kaže Oreščanin.

30. rujan 2023 05:53