Preporučeno
StoryEditor

Tvrtka Maloprodajna ulaganja traži sazivanje Izvanredne skupštine Peveca

30. Studeni 2016.

Tvrtka Maloprodajna ulaganja, najveći pojedinačni dioničar Peveca, uputila je u srijedu zahtjev za sazivanjem izvanredne skupštine tog trgovačkog lanca, sa ciljem zaštite interesa svih dioničara, izvijestili su iz te tvrtke.

Nakon uspješnog završetka zahtjevnog četverogodišnjeg poslovnog ciklusa, kojim je Pevec postao uspješno restrukturirana kompanija, tvrtka danas ostvaruje pozitivne rezultate i zauzima značajnu tržišnu poziciju. Međutim, uslijed neprovođenja odluka Glavne skupštine, promijenjene vlasničke i upravljačke strukture te najavljenih promjena poslovnog smjera i aktivnosti društva usmjerenih u ponovni ulazak u kupnje zemljišta i gradnju poslovnih centara, što je bio jedan od razloga poslovnog neuspjeha "starog" Peveca, postoji opravdana bojazan da bi navedene okolnosti mogle negativno utjecati na nastavak uspješnog poslovanja tvrtke, ističe se u priopćenju.

Maloprodajna ulaganja, kao najveći pojedinačni dioničar Peveca, s udjelom od 17,54 posto, smatraju kako su ovi potezi rezultirali neizvjesnošću u nastavak i održavanje pozitivnog kontinuiteta stabilnog i uspješnog poslovanja Peveca te da je potrebno sazvati Izvanrednu skupštinu.

"Neprovođenjem odluka Glavne skupštine opravdano se postavlja pitanje nepovjerenja dioničara u upravljačka tijela tvrtke koja nisu omogućila transparentnost uvjeta trgovanja dionicama, čime je Pevec dodatno izložen rizicima mogućeg spekulativnog trgovanja koje ne odražava stvarnu vrijednost Peveca", ističu iz Maloprodajnih ulaganja.

Stoga sve dioničare Peveca pozivaju "da se okupe na poslovnoj platformi oko četiri ključne točke koje će omogućiti daljnje uspješno poslovanje društva i onemogućiti možebitne gubitke slične onima iz prošlosti".

Maloprodajna ulaganja za Izvanrednu skupštinu predlažu nekoliko točaka dnevnog reda - izlazak na prvu kotaciju Zagrebačke burze, isplatu izvanredne dividende, isplatu zadržane dobiti, povećanja temeljnog kapitala, izmjena Statuta te imenovanja člana Nadzornog odbora.

"Spomenute mjere omogućile bi, uz ostalo, i nastavak procesa dubinskog snimanja i potencijalnih strateških akvizicija uz sudjelovanje strateških partnera uz dokapitalizaciju", ističu iz Maloprodajnih ulaganja.

"Smatramo da je održavanje Izvanredne skupštine i kapitaliziranje dosadašnjeg izvanrednog poslovanja koje nadmašuje sva pozitivna očekivanja jedini ispravan način u zaštiti interesa svih dioničara društva. Dosadašnje četverogodišnje poslovanje društva, koje je uslijedilo nakon restrukturiranja koje se danas ističe kao odličan primjer uspješnog restrukturiranja, rezultiralo je stvaranjem značajnog viška likvidnosti i ono je rezultat ustrajnosti, predanosti i vjere u kompaniju od strane dioničara koji su podržali stečajni plan i svojim postupcima, i odricanjem od značajnog dijela svojih tražbina doveli Pevec do poslovnog preporoda" izjavio je direktor Maloprodajnih ulaganja Želimir Kodrić.

Iz Peveca to nisu htjeli komentirati, već samo napominju da su zahtjevi Maloprodajnih ulaganja za sazivanje izvanredne skupštine njihovo legitimno pravo.

23. lipanj 2024 05:49