Preporučeno
StoryEditor

Zagreb dobio prvu pametnu klupu, uskoro postavljanje po cijelom gradu

21. Lipanj 2016.

Konačno je i Zagreb dobio prvu pametnu klupu mladog inovatora Ivana Mrvoša. Pred zgradom Rektorata zagrebačkog sveučilišta na Trgu maršala Tita u utorak je u popodnevnim satima instalirana pametna klupa. Klupa osim za sjedenje služi za punjenje četiri mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, te svijetli po mraku. Može izdržati deset dana bez sunca, a otporna je i na udarce.

Solarna klupa Ivana Mrvoša ispred Europskog parlamenta

Pametne klupe Sveučilištu je donirao Lions Klub Zrinjevac. Drugi primjerak bit će predstavljen na dan otvorenja Europskih sveučilišnih igara 12.srpnja.

No, Mrvoša i njegovu tvrtku uskoro čeka puno veći projekt. Naime, Mrvoševa je tvrtka ’Include’ upravo potpisala ugovor sa Gradom Zagrebom o postavljanju 17 klupa na najprometnijim lokacijama diljem grada.

Današnjoj ceremoniji postavljanja klupe nazočio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. I dok on Mrvošev izum vidi kao pokazatelj uspješnosti hrvatskog obrazovnog sustava,  mladi poduzetnik ogradio se od takve konstatacije.

– Sve smo postigli sami. Bez ikakve financijske pomoći grada, države ili sveučilišta. I fakultet i srednja škola su korisne, no da nisam sam radio na sebi i individualno usavršavao vještine i obrazovao se, ništa od ovoga ne bi bilo moguće – zaključio je Ivan Mrvoš.

 

16. kolovoz 2022 13:00