Kanibali i filantropi
StoryEditor

Neka i dalje nema Vlade

09. Svibanj 2016.

Bivši premijer Zoran Milanović izrazio je veliku zabrinutost jer „Hrvatska nema Vlade, nema vlast". No, možda se brine oko potpuno krive stvari. To što nema vlasti i Vlade, pogotovo kako je Milanović zamišlja i kakve su dosad postojale, ovoj zemlji može donijeti samo dobro.

Da ne bi sve ostalo samo na dojmu, hladni statistički podaci kažu da su gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj u prvom tromjesečju rasle i do tri posto u odnosu na godinu prije. Najveći rast BDP-a, od početka krize, zabilježen i najavljen u dva kvartala u kojima zbog izbora i postizbornih kombinatorika praktički nismo imali Vladu. Mogu se u prilog toj tezi pronalaziti razni argumenti poput ranijeg Uskrsa i prijestupne godine koja je donijela jedan dodatni radni dan, no trend je, slučajan ili ne, vrlo jasan. Manje djelovanja vlasti – više rasta ekonomije.

U nekoj drugoj zemlji bi nepostojanje i(li) nefunkcioniranje Vlade možda zaista bio problem. U ovoj zemlji je to samo plus za gospodarstvo jer obično svaka njihova nova aktivnost dovodi do povećane javne potrošnje te još gorih i nepotrebnijih zakona, pravilnika, mjera, da ne spominjemo ingeniozne ekonomske ideje o tome kako pokrpati rupu bez dna i nastaviti živjeti na dug bez da se napravi ijedna suvisla reforma. Privreda, pokazalo se, sama nekako nađe put kad ju se ostavi na miru. Ne mora joj se ništa ni olakšavati ni pomagati ni poticati, samo da joj se ne podmeću klipovi pod noge i stalno sankcionira. Zato je i od ove vlade, kojoj će očigledno trebati neko vrijeme da išta učini, važnije očekivati prave reforme (makar jednu) nego to da „radi“ ako se pod radom smatra ono na što smo dosad navikli.

21. svibanj 2022 16:44