Što i kako
StoryEditor

[Anketa] Bonusi, dividende, uskrsnice: Što s njima u vladavini koronavirusa?

26. Ožujak 2020.
Poslodavci tijekom pandemije koronavirusa oprezno raspolažu financijskim sredstvima
Piše:
piše Nikolina Oršulić
[email protected]
Pravnih zabrana da nagrade svoje zaposlene, ako imaju čime, zasad nema, ali moralne zabrane lelujaju oko nas.

Dok Hrvatski zavod za zapošljavanje grca u prijavama ozlojađenih poslodavaca koji se koriste svim silama ne bi li spasili radna mjesta i više od 40.000 ljudi već je prijavljeno za državni minimalac od 3.250 kuna, neke tvrtke još uvijek dobro stoje i misli im se motaju oko prošlogodišnje dobiti kao mačke oko vruće kaše. Preporuke vezane uz dividende, bonuse, nagrade i uskrsnice izostaju i teško je procijeniti hoće li se dijeljenjem prošlogodišnje bogate berbe ugroziti poslovanje za nekoliko mjeseci, kada sredstava možda ponestane.

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) sudionicima na financijskim tržištima preporučilo je tek da što prije objave relevantne informacije koje se tiču utjecaja koronavirusa na njihovo poslovanje. Uz transparentnost utjecaja koronavirusa na poslovanje, upozorio ih je da  trebaju biti spremni primijeniti svoje planove za postupanje u kriznim situacijama. Da bi banke koje posluju u Hrvatskoj bile odgovorne sa svojom dobiti pobrinula se Hrvatska narodna banka koja im je zabranila isplatu dobiti. Guverner Boris Vujčić preporučio im je i da svojim menadžerima ne isplaćuju bonuse i nagrade kako bi imale što više novca na raspolaganju.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire u utorak je pozvao tvrtke da budu umjerene što se tiče dodjele dividendi te da se ponašaju odgovorno jer je sav novac trenutno u funkciji očuvanja tvrtki i gospodarstva.

Uslijed toga, stiže vijest da su se Uprava i Nadzorni odbor Ine usuglasili da će ta kompanija iz prošlogodišnje dobiti isplatiti 622,7 milijuna kuna za dividendu dioničarima, iz čega proizlazi da će Ina gotovo 95 posto dobiti isplatiti za dividendu. Ipak, budući da do glavne skupštine gdje dioničari odlučuju od dividendi ima još vremena, stigne se u obzir uzeti ekonomsko stanje te se ta odluka lako može preinačiti. Glavna skupština o toj temi obično odlučuje u lipnju.

Valamar Riviera već nas je proveo kroz sličan scenarij. Otkazali su Glavnu skupštinu zakazanu za 21. travanj i opozvali odluku o isplati dividende. Poremećaji u poslovanju i neizvjesnost naveli su tu turističku tvrtku na osmišljanje posebnog programa za očuvanje likvidnosti i solventnosti. Prvog travnja pokrenut će program 'pauza, restart poslovanja' i u trajanju od 30 do 90 dana Valamar će zatvoriti svoje objekte, ali sačuvati radna mjesta. Radnici stavljeni 'na čekanje' dobivat će minimalno 60 posto redovne plaće (ne manje od 4.250 kuna neto), krizni menadžment i zaposlenici koji će održavati hladni pogon dobivat će punu plaću, dok će aktivnom menadžmentu plaća biti umanjena do 30 posto. Što se tiče Glavne skupštine, Valamar će je sazvati kada bude povoljan trenutak za takve aktivnosti.

No, za razliku od glavne skupštine, Uskrs se ne saziva, on dolazi, a s njime i najave o isplati uskrsnica. Neki gradovi kao što su Samobor, Sisak i Osijek već su najavili isplatu uskrsnica za umirovljenike s najnižim mirovinama te socijalno ugroženim građanima. Riječ je o iznosima od 100 do 300 kuna.

Među prvima tvrtkama o isplati uskrsnica odluku su donijele i Narodne novine. U petak, 20. ožujka u toj su tvrtki odlučili zaposlenicima isplatiti uskrsnice u obliku dara u naravi, odnosno poklon bona Konzuma u protuvrijednosti od 600.

 „Navedenim darom u naravi Narodne novine d.d žele svim svojim zaposlenicima, koji u otežanim uvjetima rada i poslovanja uzrokovanih epidemijom COVID-19 svakoga dana obavljaju poslovne aktivnosti na najvišoj profesionalnoj razini, pružiti jednokratnu nagradu za pozitivne poslovne rezultate ostvarene u proteklom razdoblju. Ujedno, u trenucima u kojima se nalazimo, ovom socijalnom mjerom želimo pomoći svim našim zaposlenicima u osiguravanju najnužnijih prehrambenih i higijenskih potrepština“, odgovaraju nam iz te tvrtke uz napomenu kakvu dosad nismo viđali kada su nam tvrtke slale priopćenja u kojima objavljuju da su odlučili nagraditi svoje zaposlenike.

„Uprava Narodnih novina sve poslovne odluke donosi sukladno zakonima, pritom vodeći brigu o održivosti i funkcioniranju cjelokupnog sustava te osiguravanju nesmetanog poslovanja“, napisali su iz Narodnih novina unaprijed odgovarajući na moguće kritike na njihovu odluku.

Što opet dovodi do ključnog pitanja: Trebaju li se donijeti privremene mjere koje bi regulirale isplate dividendi, bonusa, nagrada i uskrsnica na način da sve tvrtke postupaju jednako dok Hrvatska ne izađe iz izvanrednog stanja uzrokovanog koronavirusom?

Jedan od snažnih argumenata protiv takvog scenarija svakako bi bio da se dodatnim novcem potiče veća osobna potrošnja, na koju se ionako, unatoč gunđanju, oslanja hrvatski gospodarski rast. S druge strane, 'razbacivanje novcem' u ekstremnim uvjetima u kojima se tvrtke i građani bore za goli život i, iako bi vrlo rado isplatile svojim djelatnicima nagradu za trud, to ne mogu učiniti, može se smatrati nesolidarnim i neprimjerenim. Što vi mislite treba li privremeno obustaviti isplate bonusa, uskrsnica i dividendi?

Izjasnite se u anketi!

20. travanj 2024 14:15